Slider

Penyusuan sangat memerlukan kesabaran terutamanya bagi ibu yang kali pertama macam I. Awal tempoh penyusuan dulu, memang penat dan banyak benda yang  kena belajar. Bukan sesuatu yang mudah dan sangat memerlukan mental dan emosi yang stabil tau. Kalau korang juga merupakan ibu yang baru pertama kali nak menyusukan baby, cuba cari info dan ilmu yang banyak tentang penyusuan supaya korang lebih bersedia bila dah ada baby nanti.



Bagi I, bila banyak membaca dan tahu lebih mendalam tentang penyusuan ni, kita lebh tau apa yang perlu dilakukan dalam proses penyusuan nanti. Lebih bersedia dan tak rasa panik sangat!



Salah satu benda yang sangat memudahkan perjalanan penyusuan I dan Ayhan, Nursing Bra! Mungkin ada orang yang rasa nursing bra atau bra yang berfungsi untuk memudahkan penyusuan ni macam tak penting sangat, pakai bra biasa pun boleh. No! Berbeza okay bila pakai normal bra dan nursing bra terutamanya kalau pakai maternity dan nursing bra dari Mamaway.





Normal bra mungkin korang kena buka cangkuk belakang baru boleh teruskan penyusuan tapi dengan maternity and nursing bra dari Mamaway, dia ada bahagian cangkuk klip macam tu di bahagian hadapan yang boleh digunakan untuk buka bahagian cup. Jadi penyusuan lebih mudah. Tak payah susah nak buka cangkuk dibelakang dan bahagian cup pun rasa tak selesa nanti.



Pengalaman I guna Ultra Light Antibacterial Seamless Maternity & Nursing Bra Mamaway memang sangat selesa. Kain yang digunakan sangat lembut dan paling penting seamless! Bagi I kalau seamless bra ni sangat membantu untuk bagi shape yang sesuai untuk breast ibu menyusu dan support yang diperlukan. Jadi bila I pakai nursing bra dari Mamaway ni memang rasa selesa sangat. Bahagian lilitan bawa bra tu pun lembut dan selesa jadi tak tinggalkan kesan pun. Korang perna tak beli bra yang baagian lilitan bawa bra agak keras, mesti akan tinggalkan kesan dan kalau pakai lama akan naik rashes.







Fabric yang digunakan juga sejenis Meryl Antibacterial dan mempunyai cooling mesh lining. Bila I keluar seharian dan pakai nursing bra ni tak ada pun rasa gatal tak selesa dan paling penting kalau berpeluh, tak rasa lembap pun. 



Sebelum ni I guna nursing bra juga dan memang dari last trimester I dah start guna maternity & nursing bra tapi kadang jumpa bra yang agak keras dan tak selesa. Ada juga cup yang terlalu keras dan tak ikut bentuk yang sesuai walaupun size yang I pilih dan betul dah. Memang pelbagai masalah boleh wujud kalau korang breastfeeding baby dan tak pilih bra yang betul.






Bila dah pakai nursing bra Mamaway ni terasa perbezaan dengan bra I sebelum ni. Lebih selesa, lembut dan sangat sesuai untuk cuaca di Malaysia ni. Penting juga walaupun dah pilih bra yang betul, kena jaga bra tu elok-elok tau contohnya pakaian dalam ni lebih baik basuh guna tangan agar bentuk dan kualiti fabric lebih terjaga. Kalau korang berminat nak cuba nursing bra ni boleh check laman di bawah okay;


Webhttps://my.mamaway.com/

Facebookhttps://www.facebook.com/MamawayMalaysia/

Instagramhttps://www.instagram.com/mamawaymy/






Detik Penyusuan Lebih Bermakna Dengan Mamaway Maternity & Nursing Bra

Semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), anda menemui bakat terpendam anda dalam memasak hidangan yang menyihatkan dan lazat serta tidak memerlukan belanja besar. Kini dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pula anda ingin tingkatkan lagi keupayaan dengan resipi baharu menampilkan citarasa, persembahan dan kebaikan yang malah lebih tinggi. Anda perlu memasak hidangan yang belum lagi anda kongsikan gambarnya di Facebook, Instagram atau Tik Tok!



Alce Nero, jenama organik terkemuka Itali, menawarkan kepada anda lima resipi yang mudah dan mengkagumkan menggunakan pastanya. Kesemua resipi ini menggunakan ramuan yang biasa terdapat di dapur. Jika tidak mempunyai bahan tertentu, gantikan sahaja dengan apa yang ada. Walaupun pasta merupakan ramuan utama resipi ini, anda akan dapati citarasa, tekstur dan rupa masakan yang
pelbagai.



1 ) SPAGHETTI CARBONARA

A plate of food on a table

Description automatically generated


Apa kata beralih daripada pasta berasaskan tomato dan cuba karbonara tanpa krim ini. Anda hanya perlukan pasta Alce Nero, telur, keju, cendawan dan daging lembu atau dendeng ayam belanda. Tak ada dendeng? Gantikan sahaja dengan daging lembu atau ayam cincang. Tak ada keju parmesan? Gunakan keju mozzarella, cheddar atau krim. Hanya 30 minit diperlukan untuk menghasilkan hidangan karbonara untuk empat orang seperti yang dihidang di kafe.



2 ) MACARONI CHICKEN SOUP

A bowl of fruit sitting on top of a wooden cutting board

Description automatically generated

Tingkatkan Kehebatan Menu #DudukDiRumah PKPP Anda dengan Lima Cara Memasak Pasta Organik daripada Alce Nero Sup ayam memang sesuai dimakan ketika fasa PKPP ini memandangkan ia membantu menguatkan imuniti dan memulihkan semangat. Semangkuk sup ayam yang lazat merupakan hidangan ringkas yang memerlukan banyak ayam dan masa yang lama. Tambahkan makaroni organik Alce Nero bagi meningkatkan lagi selera dan manfaat kesihatannya buat anda. Biasanya kanak-kanak dan orang dewasa akan meminta untuk menambah sup yang membangkitkan selera ini. Bersedialah!



3 ) CHEESY BAKED PENNE WITH EGGPLANT

A pizza sitting on top of a tray of food

Description automatically generated

Hanya empat bahan dan 25 minit diperlukan untuk menghasilkan hidangan makan malam yang mengkagumkan ini. Masak pasta penne organik Alce Nero, selang-selikan dengan lapisan pasta, sos pasta Alce Nero, terung (atau sebarang sayur yang boleh didapati) dan keju di dalam bekas yang tahan ketuhar, dan tambahkan lebih banyak keju. Bakar selama 20 minit atau sehingga keju cair. Siap! Sungguh mudah, enak dan sesuai untuk Instagram.



4 ) SPICY FUSILI WITH VEGETABLES

A plate of food on a table

Description automatically generated

Tingkatkan Kehebatan Menu #DudukDiRumah PKPP Anda dengan Lima Cara Memasak Pasta Organik daripada Alce Nero Fusili goreng kilas berasaskan tomato ini merupakan hidangan tepat bagi vegetarian
atau tatkala anda inginkan sesuatu yang ringkas dan segera. Anda pasti mendapat manfaat lima bahagian sayur dengan hidangan pasta organik Alce Nero cara Asia yang menyihatkan dan membangkitkan selera ini. Sesuai dimasak menggunakan sebarang sayuran yang ada di dalam peti ais anda. Untuk lebih cantik, pilih sayuran dalam pelbagai warna seperti lobak merah, tomato, cili kembung, jagung dan timun.



5 ) TUNA PASTA SALAD

Tuna pasta salad

Ingin keluar bersiar-siar lagi dengan keluarga semasa PKPP dan membawa bekal salad yang dimasak di rumah untuk berpiknik? Salad pasta tuna ini menggunakan pasta penne organik Alce Nero untuk hidangan yang berkhasiat dengan campuran tekstur rangup dan halus. Mudah untuk disediakan dan enak dimakan panas atau sejuk. Tambahkan citarasa Asia dengan serai, daun bawang, cili padi atau minyak bijan.




Dapatkan resepi lengkap di https://alcenero.asia/recipes.html, atau layari laman rasmi media sosial Alce Nero https://www.facebook.com/AlceNeroMalaysia/ dan https://www.instagram.com/alceneromy untuk menambah lebih banyak hidangan- hidangan organik dan berkhasiat ke menu PKPP anda. Kekal selamat dan sihat. Jangan lupa untuk tag @alceneromy apabila anda menyediakan hidangan menggunakan produk-produk Alce Nero untuk berpeluang memenangi hamper khas! Ikuti laman media sosial kami untuk lebih banyak resepi dan peraduan.







Tingkatkan Kehebatan Menu #DudukDiRumah PKPP Anda dengan Lima Cara Memasak Pasta Organik daripada Alce Nero

Eyelash curler antara tools wajib yang korang kena ada kalau korang suka makeup. Bulu mata I sejenis tak lentik jadi nak tak nak kena la guna eyelash curler ni sebelum dan selepas pakai mascara. Sebelum ni I dah guna dua tiga jenis juga eyelash curler tapi semua jenis murah-murah. Teringin juga nak pakai yang mahal macam Shu Uemura eyelash curler tu tapi hahahah tunggu jela bila sampai masanya nanti. Sekarang beli yang murah-murah tapi still function je dulu.

 

It’s My Eyelash Curler ni I beli dekat website Althea tapi I cuba cari dekat website dia tak ada dah tak sure masih jual atau tak. Eyelash curler I yang lama, bahagian yang kepit bulu mata tu dah tercabut so beli lain je la. Eyelash curler ni ada dua jenis satu yang biasa dan satu lagi jenis comb. Comb tu ada sikat kecik dekat bahagian pengepit tu. Walaupun ada comb atau sikat kecil tu, benda tu boleh je tanggal. I pun tak guna sebab macam tak ada fungsi pun.





I beli eyelash curler ni dalam belas-belas ringgit je. Lupa la exact amount berapa tapi serius murah dah berbaloi la bagi sebab sebab dia boleh lentikkan bulu mata macam biasa. Eyelash curler ni dalam box dan dapat satu apa eh nama dia, plastik yang bahagian pengepit mata tu. Bahagian tu selalu terlekat mascara kan kalau macam dah buruk sangat boleh la ganti bahagian tersebut. I dah guna dua-dua jadi bila yang sekarang punya dah buruk dan kotor nanti beli curler yang baru.


So far I guna sesuai je untuk lentikkan bulu mata. Walaupun murah, masih berfungsi dengan baik. Kalau korang cari eyelash curler yang berbaloi boleh la cuba.




It's My Eyelash Curler

Kenapa iklan Adsense I tak keluar juga walaupun Adsense dah lama approve. Yes pening I nak settlekan Adsense ni walaupun ini bukan kali pertama I apply Adsense. Bila check blog masih juga tak keluar iklan sampai I dah tak tahu nak buat apa. Bila check semula email betul la blog I dah approve Adsense jadi iklan tu tunggu apa lagi yang tak keluar-keluar lagi tu.

Last-last cara yag I cuba, delete gadget Adsense yang ada di layout blog. Kemudian add semula gadget tersebut di bahagian yang korang nak. Lepas save, I check blog yeayyyy! Iklan dah keluar. Finally! Dah lama tau tak I pening-pening lalat sesorang tak tau cara nak keluarkan iklan tu. Macam tu je caranya. 





Kalau korang singgah di blog I jangan lupa tolong klik iklan yang ada okay.

Kenapa Iklan Adsense Tak Keluar

Bila dah ada anak ni, semua benda ambil berat. Kalau boleh nyamuk sekor pun tak nak bagi gigit. Tapi macam biasa la kadang tu terlepas pandang sampai anak kena gigit nyamuk dua tiga bintat terus rasa serba salah dengan anak hahaha. Sebab Ayhan kecil lagi, dia nak garu bahagian yang kena gigit nyamuk tu pun tak reti tapi dia macam tak selesa la tak tau nak buat apa kan. I biasa sapu je krim bagi lega sikit tak ada gatal-gatal.



Kulit Ayhan ni kategori sensitive juga macam kulit I. Bila kena gigit nyamuk tu, ambil masa sangat nak hilang. Kadang tu bintat gigitan nyamuk tu kemain bengkak macam kena gigit apa je. Lepastu tinggalkan parut padehal kena gigit nyamuk je! I yang tengok geram sebab kulit anak berparut.



Sebagai langkah pencegahan dari kena gigit nyamuk, I beli KAPS Natural Insect Repellent Spray di Watsons or Guardian tak silap I. Tak ingat pula tapi dua-dua drugstore tu ada je jual. Harga dalam RM10 murah je untuk 75ml. Dekat kotak dia tulis sebagai pencegah serangga asli, digunakan secara tradisional untuk memberi perlindungan daripada nyamuk dan serangga. Kalau korang nak cari tak silap I dia dekat bahagian shaver atau ubat gigi. Dia dekat bawah-bawah sekali.






Pengalaman I guna spray halau nyamuk ni Alhamdulillah memang jarang Ayhan kena gigit nyamuk. Lepas mandi je I akan spray dekat baju seluar dia. Bila tukar pampers, spray lagi. Dalam dua tiga jam sekali I akan spray. Kalau lupa spray tu ada la nyamuk gatal gigit. Sepanjang I guna spray ni memang berkesan la. Bau dia macam bau herba daun gitu tapi tak sesak nafas pun, lama-lama nanti hilang bau dia. Tak ada la tak sedap sangat baunya.



I suka jenis spray macam ni. Senang nak guna. Botol dia pun tak gemuk sangat, nak selit dalam handbag I, dalam bag pampers Ayhan muat je. KAPS ni memang dibuat dari herba asli so bau dia bau herba la. Kaedah penggunaan, boleh sembur pada kulit atau pakaian setiap 2-3 jam. I sembur dekat baju Ayhan je sebab risau kulit dia sensitive. Paling penting kalau terkena mata, bilas cepat-cepat okay.







Antara kandungan produk ni, Citronella Oil, Jojoba Oil dan Tea Tree Oil. I pernah juga guna sticker yang untuk halau nyamuk tu masa Ayhan baby kecil sikit. Itu pun not bad juga tak sempat nak buat review dah habis guna hahaha. Botol KAPS ni pun I dah beli kali kedua, mungkin restock kali ketiga nanti. I memang guna produk ni dan antara happy customer!



Masa I baru bersalin Ayhan, masuk ward kemain banyak nyamuk masa tu tapi nasib I rasa nyamuk tu tak ada gigit Ayhan sebab I jaga. Gigit I je. Next anak kena bawa siap-siap spray ni harap tak lupa la nanti nak masukkan dalam list hospital bag haha.







Halau Nyamuk Dengan KAPS

Dengan cuaca dekat Malaysia ni, I rasa semua orang pernah mengalami masalah kulit. Tak kira la kulit tiba-tiba rasa kering, kulit naik ruam, kulit gatal ataupun pelbagai jenis masalah kulit yang lain. Mesti pernah rasa kan? Tak selesa bila kulit rasa tak normal ni. Kalau kulit I, memang macam-macam masalah ada. Selalunya kulit I tak boleh kena panas sangat atau bahang tengah hari tu. Tiba-tiba je nanti kulit merah naik ruam atau bintik-bintik. Sangat tak selesa!


Anak I pun sama jenis kulit dengan I hahahha. Walaupun muka macam abah dia tapi kulit sama jenis dengan I. Tak tahan panas dan senang sangat naik ruam panas. Baby kan biasa la kulit pun halus jenis sensitif lagi jadi I memang cari produk yang lembut dan sesuai untuk baby. Lagi best kalau produk tu boleh digunakan dari baby sampai orang dewasa dan warga emas. Satu keluarga boleh guna so jimat tak payah beli banyak sangat produk.


Pilihan I mesti la produk Koolit. Tiga jenis produk Koolit yang I dah cuba, Koolit Gentle Body wash, Koolit Calming Cream dan Koolit Soothing Lotion. Sesuai untuk korang yang ada masalah kulit kering, sensitive dan pedih gatal semua tu.







Koolit Gentle Body Wash




Produk pertama yang I guna bila terima ketiga-tiga produk ni adalah Koolit Gentle Body Wash. Lembut sangat pada kulit bila digunakan dan korang tahu tak, tak payah bilas pun kalau guna Koolit Gentle Body Wash ni. Cara penggunaan, korang boleh ratakan sahaja pada kulit dan lap dengan tuala lembap. Kalau korang tak mempunyai cukup masa, guna tanpa bilas ni sangat jimatkan masa. I biasa guna cara ni untuk tanggalkan makeup.


I guna produk ni juga sebagai sabun mandian Ayhan. Nampak perbezaan kulit dia lebih lembut lepas mandi sebab body wash ni ada natural vitamin E dan sangat lembut pada kulit bayi. Sangat sesuai untuk semua jenis kulit. Packaging dia jenis botol pump tu dan tak besar sangat pun. I bawa balik kampung haritu tak ambil banyak space pun dalam luggage jadi kalau korang nak bawa travel pun senang. 


Warna Gentle Body Wash yang transparent



Gambar atas ni bahagian pipi Ayhan yang selalu sangat naik ruam bintik-bintik lepastu dia pun rimas sebab gatal. Biasa kalau dia susu lepastu tertidur, I akan lap je pipi dia dengan Koolit Gentle Body Wash lepastu lap dengan kain basah. Berkurang dah ruam.


Koolit Calming Cream



Koolit Calming Cream ni sejenis hypoallergenic sama seperti Koolit Gentle Body Wash dan Koolit Soothing Lotion. I suka pakai Calming Cream ni waktu siang sebab krim ni cepat meresap pada kulit dan tak tinggalkan rasa melekit. Bila tak ada rasa melekit, I rasa lebih selesa nak buat aktiviti seharian. I dan Ayhan lepas mandi akan pakai krim ni



Mencegah lebih baik dari mengubati kan jadi sebelum kulit Ayhan tiba-tiba je naik ruam merah lebih baik sapu dulu krim ni. Krim ni membantu untuk memberikan kelembapan berpanjangan pada kulit kering dan sensitive. Selain itu, memberikan kelegaan pantas pada kulit yang bermasalah.


Kandungan Licorice Extract dalam produk ni memberikan 40 kali antioksidan yang tinggi. Kulit pun lebih cerah. Paling best korang akan perasan perbezaan kulit korang dalam masa empat minggu.
 




Gambar atas ni belakang Ayhan lepas I mandikan dia. Petang tu main dekat taman berpanas semua. Biasa lepas balik taman confirm naik ruam sebab panas. Kali ni naik ruam sikitttt je. Nampak la bintik-bintik ruam sikit je. Berkurang dari sebelum amalkan produk Koolit dalam aktiviti seharian.



Koolit Soothing Lotion



Koolit Soothing Lotion ni pula I akan sapukan pada waktu malam sebab I biasa tidur dalam aircond boleh buat kulit jadi lebih kering. Lepas mandikan Ayhan je I akan sapu lotion ni sebab biasanya lotion lebih senang meresap masa kulit lembap lepas mandi. Tapi korang tak perlu pun nak sapu lepas mandi juga sebab lotion ni senang sangat serap pada kulit walaupun tekstur dia lebih pekat.


Formula dia pun pasti tak akan sumbatkan pori. Kandungan Ekstrak Akar Manis sebagai anti radang sangat membantu masalah kulit yang dialami. Kulit tangan I, bila lepas basuh pinggan confirm rasa tegang, kering dan agak gatal. Terus cari Koolit Soothing Lotion ni sebab produk ni berfungsi sebagai anti inflammatory dan anti microbial yang membantu melegakan bengkak atau kulit gatal. I pun tak tahu la I ada eczema ke apa tapi Koolit memang jadi penyelamat.


Tekstur Body wash cair dan transparent tapi Calming Cream dan Soothing Lotion lebih pekat.





Kalau korang jenis ambil berat bau lotion yang korang gunakan, Koolit Soothing Lotion ni tak ada bau yang tak menyenangkan pun. Bau dia macam bau herba yang lembut je. Kalau tak hidu, macam tak ada bau sangat pun dan tak mengganggu. I suka packaging ketiga-tiga produk ni. Jenis botol pump dan jenis tube untuk Calming Cream. Kebersihan produk terjamin bila guna packaging jenis macam ni.


Produk Koolit sesuai untuk semua jenis kulit tidak terhad untuk kulit sensitive sahaja. Bila dah jadi parent ni memang I ambil berat setiap produk yang I gunakan pada Ayhan jadi produk Koolit memang sesuai sangat untuk baby seperti Ayhan. Bagi I, dengan harga ketiga-tiga produk ni berbaloi sangat dengan kualiti dan keberkesanannya. Korang boleh dapatkan produk Koolit ni di Shopee, Lazada, Watsons dan farmasi terpilih.



Follow : www.facebook.com/koolitmy
www.instagram.com/koolitmy
Shopee : https://shopee.com.my/mynaturaloptions
Lazada : https://www.lazada.com.my/shop/mynaturaloptions
Website : www.mynaturaloption.com

Koolit Untuk Kulit Kering dan Sensitif serta Tinggi Antioksidan

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.