Slider

Hai guys. Lagi berapa hari je lagi kita nak sambut raya. Macam mana dengan persiapan korang? Walau apa pun keadaan kita sekarang, I memang masih bersyukur dekat dengan keluarga untuk sambut raya kali ni. Persiapan I pun macam biasa je sebab raya tahun ni dalam pantang. Asalkan ada gambar raya dengan anak sekeping dua lepastu kena bertukar je uniform pantang semula hahahaha.


Tahun ni memang tak ada buat biskut raya ke kek raya ke apa semua beli dah siap je. I memang dah rasmikan makanan raya awal-awal sebab masa raya nanti mampu tengok je sebab dalam pantang kan. Tapiii I dah siapkan resepi air special untuk disediakan pagi raya nanti. Makan dengan rendang ke biskut raya ke memang berselera sikit. Warna air pun warna favourite I so dah jadi air favourite la.


Resepi Dalgona Air Bandung I menggunakan Sirap Ros dari F&N. Tiap kali raya confirm beli siap-siap Sirap Ros F&N ni sebab senang nak buat air kalau tetamu datang. Kalau korang tak beli lagi stok F&N untuk raya boleh baca blog I dekat SINI, I ada ajar raya senang nak beli menggunakan aplikasi F&N Life siap ada diskaun lagi tau.



Resepi Dalgona Air Bandung

Bahan:
F&N Sirap Ros
Air gula
Air kosong
Ais
Whipping cream

Cara:
Cara dia senang je. Korang bancuh je air sirap macam biasa menggunakan F&N Sirap Ros, air gula dan air kosong. Kemanisan air ikut citarasa korang okay tapi kurangkan manis sebab nanti nak tambah topping dalgona yang agak manis.



Untuk bahagian dalgona dia, putarkan whipping cream dan F&N Sirap Ros. Sirap Ros tu masukkan agak-agak warna whipping cream tu cantik colour pink hihihi. 


Air sirap tadi letak air dan boleh letak topping dalgona sirap ros tu. Kalau korang nak faham lebih lanjut step by step cara penyediaan, I ada kongsikan video di Instagram. Klik SINI untuk video resepi okay.



Bagi I air ni istimewa sikit sebab ada dalgona sirap ros atas dia tu. I buat untuk family masa berbuka pun semua suka hahaha. Korang boleh la try untuk raya nanti okay. Selamat Hari Raya! Wish awal sebab nanti hari raya I busy layan newborn hihihi.



Raya Bersama F&N

Salam. Selamat menyambut bulan ramadhan. Alhamdulillah nak dekat dua minggu juga kita berpuasa kan. Tahun lepas puasa I tak best sangat sebab tak dapat balik berbuka dengan keluarga. Tahun ni dapat berbuka dengan keluarga tapi tak feel sangat sebab tak puasa hahahahha. 


Bukan sengaja tak puasa tau. I tengah tunggu hari nak bersalin je ni jadi tak digalakkan puasa risau baby kurang gerak. Tapi I masih semangat setiap kali bersahur dan berbuka tau. Masih join semua aktiviti solat terawih dan perbanyakkan baca Al Quran. Harap ramadhan korang pun dipenuhi dengan aktiviti berfaedah. Walaupun awal lagi nak cari barang raya tapi I survey baju raya banyak dah sold out! Rasa sedih sikit baju raya yang berkenan dah sold out. Walaupun masa raya nanti I masih dalam pantang, semangat okay nak sambut raya juga. No kain batik, nak cari baju raya juga. Jadi sekarang pun I masih teruskan pencarian baju raya yang berkenan di hati.


Selain itu, I dah prepare awal juga hidangan makanan dan minuman untuk hari raya nanti. Walaupun mungkin raya tak meriah sebab tak ada suasana kunjung mengunjung kena juga buat persediaan macam biasa. Makan sendiri-sendiri dengan keluarga kena la sedap-sedap jadi I dah siapkan list menu untuk raya nanti awal-awal. Makanan macam biasa la hidangan raya ketupat, rendang, pulut dan pelbagai biskut raya.


Untuk minuman pula setiap tahun wajib beli produk dari F&N. I baru tahu F&N ada aplikasi di telefon pintar yang memudahkan urusan pembelian secara atas talian. I terus la download apps tu dekat telefon sebab lebih senang nak beli barang dari kena pergi kedai bersesak dengan ramai orang. Kalau korang nak download juga aplikasi F&N ni search je F&N Life di Play Store atau App Store korang and tekan download.


Sebelum buat pembelian, daftar la dulu maklumat dan alamat di aplikasi tersebut. Senang dan ringkas je penggunaan aplikasi F&N ni. Sekarang ada diskaun untuk pembelian bundle ramadhan dan raya tau. Korang klik bahagian ‘Gandakan Ganjaran Bersama F&N Life’ dan boleh tengok bundle yang sesuai untuk korang beli. I memang rambang mata nak pilih bundle yang sesuai untuk raya nanti. Siap ada free gift sampul duit raya sekali. Kalau nak tahu I pilih bundle yang mana baca sampai habis okay.






Korang boleh simpan beberapa alamat penghantaran dalam aplikasi tersebut contohnya nak hantar satu bundle di rumah korang and hantar di rumah mak ayah di kampung. Pembelian di F&N Life pun akan dapat points tau dan boleh guna untuk pembelian seterusnya. Beli banyak dapat la jimat banyak. Nak raya kan confirm la beli banyak-banyak. Pembayaran pula guna iPay88 memang senang dan cepat secara atas talian je.


I pilih normal delivery yang ambil masa 3-8 hari tapi korang jangan risau cepat je F&N proses order. Dalam 2 hari dah sampai parcel F&N dekat rumah. Pantas! Dalam apps ni juga korang boleh tengok tracking number parcel untuk semak parcel korang dekat mana. Apps akan update status parcel dan kalau dah sampai dia akan tulis sudah dihantar. Jadi kalau ada masalah apa dengan barang korang jangan risau, dah ada tracking number and tunggu je update okay.


I punya selamat sampai. Insha Allah bungkusan ada sticker fragile and barang-barang dalam tu semua selamat sebab ada bubble sekali untuk melindungi barang korang. I beli F&N Life Raya Bundle, Rose Agar-Agar Bundle. Dalam bundle ni ada 

2 botol F&N Rose Syrup Cordial 2L
3 tin F&N Evaporated Creamer 390g
1 pek Sri Nona Agar Agar


Lepastu dapat free sampul raya. Boleh la guna sampul tu untuk bagi duit raya nanti haha. I suka bundle ni sebab memang wajib la setiap kali raya bancuh air sirap kan. Tapi I rasa nanti nak share la resepi best sikit guna Rose Syrup F&N ni nak tak?






Klik Sini Untuk Resepi F&N Dalgona Rose Syrup


Cara mudah membeli produk F&N

Pernah tak rasa kekurangan vitamin C? Sesetengah orang tak tahu pun badan mereka kekurangan vitamin C. Antara tanda-tanda kekurangan vitamin C adalah masalah kulit seperti berkedut, kering, kasar dan berjerawat. Selain itu, sakit gusi, sakit sendi, masalah penglihatan dan cepat letih. Kalau korang ada salah satu tanda tersebut boleh la mula amalkan pengambilan vitamin C yang mencukupi.



Kekurangan Vitamin C juga disebabkan kurang makan buah-buahan dan kurang bersenam. I amalkan KITSUI VITA C+ SHINE yang mengandungi enam jenis buah-buahan penting yang kaya dengan Vitamin C (1000mg) semulajadi dengan gabungan Vitamin A, Vitamin D, Vitamin  B12, Vitamin B2 dan Vitamin B6. Antara buah-buahan yang digunakan adalah oren, kiwi, buah delima, lemon, mangga dan nenas. Lemon mengandungi nutrisi dan vitamin C dan B untuk menjaga kesihatan mulut dan gusi.








Ascorbic Acid 100mg
Pomegranate 200mg
Kiwi 150mg
Orange 100mg
Nenas 150mg
Mango 150mg
Lemon 150mg
Total : 1000mg (Vitamin C)



Manfaat Kitsui Vita C+ Shine

Kitsui Vita C+ Shine menggunakan formulasi terkini dari Korea. Teknik yang digunakan pula adalah teknik pembekuan berkepekatan tinggi untuk dijadikan serbuk. Apa yang I perasan sejak mengamalkan Vita C+ Shine ni, sistem imuniti badan lebih kuat dan badan lebih cergas. Nak siapkan urusan seharian pun tak rasa cepat letih. Kandungan dari buah oren membantu memberikan vitamin C untuk sistem imuniti badan. Kulit I agak sensitif dan cepat selsema kalau terdedah dengan persekitaran kurang bersih. Tapi sekarang dah lebih baik.




Selain itu, Vita C+ Shine juga membantu penglihatan menjadi lebih baik, mencantikkan kulit lebih glowing dan antioksidan yang tinggi untuk melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB. Bahan seperti kiwi dan buah delima, melindungi kulit dan melawan radikal bebas serta mengurangkan tanda-tanda penuaan. Kalau korang memang menitikberatkan penjagaan kulit, kena amalkan vitamin C ni tau. Gigi dan tulang juga menjadi kuat dan sihat. Bila I minum Vita C+ Shine, I akan buat sekali untuk Aiman sebab produk ni sesuai untuk seisi keluarga.










Sebelum amalkan apa-apa vitamin, I akan pastikan produk tersebut tidak mengandungi bahan-bahan berbahaya. Kitsui Vita C+ Shine bebas dari bahan berbahaya seperti hormon, pengawet, gluten, GMO, Antibiotik dan bahan kimia. Ia disahkan halal dan sesuai untuk vegan. Paling best jenama Kitsui ni dah banyak memenangi anugerah antarabangsa. Rasa lebih yakin nak guna produk ni. Produk yang dikeluarkan juga lulus ujian makmal dan Kitsui sendiri sudah melebihi 20 tahun dipasaran.













Cara Bancuhan

Cara nak minum pula sangat senang sebab dah siap dalam individual pek. Vita C+ Shine menggunakan mesin vakum tanpa menggunakan vakum alkohol. Bancuh je satu pek Vita C+ Shine dengan air suam 150ml. Shake sampai serbuk Vita C+ Shine dan air larut lepastu boleh minum. Rasa dia tak masam pun just nice dan memang boleh telan. Teknologi dan buah yang digunakan dari Itali jadi rasa pahit tak ada dan memang sedap.



Buat urusan seharian kadang terlupa nak makan vitamin. Bila boleh bancuh terus ni, sebelum sarapan boleh bancuh dan siap sarapan je terus habiskan. Rasa segar lepas minum. Boleh dapatkan di Watsons terdekat.


Bagi yang ingin mendapatkan produk ini, boleh ke farmasi berdekatan ataupun beli secara online.
Jom ikuti laman media sosial rasmi Kitsui
Instagram : 
https://instagram.com/kitsuimalaysia
Facebook :
https://www.facebook.com/kitsuimalaysia/
Tik Tok :
https://vt.tiktok.com/ZSJefYjJy/
Shopee : 
https://shopee.com.my/kitsui.my.hq?smtt=0.0.9
Website :
https://kitsui.com.my/
#kitsui





Kitsui Vita C+ Shine Untuk Vitamin C Harian






Chapter 1 : Cabaran Membina IDW


Memulakan syarikat pembinaan dan reka bentuk dalaman, IDW Design & Build (IDW) pada tahun 2007, ketika masing-masing berikut 21 tahun. Ketika itu masing-masing baru menamatkan pengajian di peringkat Diploma Reka Bentuk Dalaman dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam. Penubuhan syarikat didorong setelah menerima tawaran projek pengubahsuaian dan reka bentuk sebuah banglo yang bernilai RM1.1 juta.




Pada usia 23 tahun, pasangan ini menerima tawaran projek reka bentuk kolej yang bernilai RM70k. Projek ini mengambil masa selama setahun untuk disiapkan. Disebabkan kurang pengalaman dan faktor umur yang masih muda, pasangan ini seringkali ditipu oleh kontraktor dan berhadapan dengan bebanan hutang. Tekad dan keazaman yang kuat menjadi pembakar semangat buat pasangan ini menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana, dan seterusnya ke peringkat Sarjana. Dalam masa yang sama menguruskan perniagaan IDW.





Lokman Hakim sebagai Pengarah Urusan IDW pernah digagalkan oleh pensyarah dalam salah satu subjek di Sarjana akibat kurang memberikan komitmen masa dalam pembelajaran. Pasangan ini juga terus berhadapan dengan kontraktor yang seringkali mengambil kesempatan, dan akibatnya mereka terpaksa menanggung kerugian. Pasangan ini mendirikan rumah tangga pada tahun 2012 setelah mengharungi pelbagai onak dan duri dalam dunia perniagaan.





Mereka meneruskan tekad untuk membina empayar IDW walaupun terus berdepan pelbagai cabaran dan rintangan serta menanggung liabiliti hutang akibat ditipu oleh kontraktor.







Chapter 2 : Tragedi Kebakaran



Pengalaman ngeri yang membuka minda Lokman Hakim dan Rabiatul Adawiyah untuk mewujudkan legasi yang lebih kukuh di IDW. Tragedi kebakaran IDW New Zealand pada tahun 2017 yang hampir meragut nyawa Lokman Hakim dan keluarga apabila rumah penginapan ketika percutian keluarga hangus dijilat api.





Bertitik tolak dari tragedi itu, menjadi ‘push factor’ untuk pasangan ini mendidik dan membentuk team yang lebih kukuh di IDW agar dapat meneruskan legasi perniagaan IDW. Tekad mereka untuk membantu 1 juta pemilik kediaman memiliki kediaman impian yang cantik dan sempurna.

 







Chapter 3 - Fenomena COVID


Tahun 2020 menyaksikan perubahan besar dalam sejarah negara dan juga seluruh dunia dengan penyebaran virus COVID. Akibatnya seluruh negara berhadapan ‘total lock down’ dan semua individu hanya duduk di rumah. Bersikap sentiasa bersedia mendepani apa juga cabaran, Lokman Hakim, Rabiatul Adawiyah dan seluruh team IDW telah bersiap sedia untuk berhadapan dengan pelbagai kemungkinan. Sasaran utama untuk lebih fokus, mengkaji kembali kemungkinan yang sukar diramal dan bersiap sedia untuk lebih berusaha memberikan yang terbaik.




Disebabkan arahan kawalan pergerakan menyebabkan ramai yang mahukan ruang kediaman lebih selesa dan tidak membosankan. Kesannya, permintaan untuk mencantikkan ruang kediaman semakin meningkat dan IDW menjadi pemangkin untuk mencipta ruang lebih selesa untuk bekerja, belajar dan menghabiskan masa bersama keluarga. Disebabkan ‘New Normal’ mencetuskan inspirasi IDW untuk membantu lebih ramai pemilik kediaman merealisasikan rumah impian dengan penerbitan Design Collection.







Chapter 4 - Servis Eksklusif dan Harga Yang Perlu Dibayar 



Sebagai jenama reka bentuk dalaman yang kian diyakini, IDW berjaya mencipta ruang tampil mewah dalam setiap projek yang berjaya disiapkan. Keberkesanan IDW dalam menzahirkan rekaan yang menepati cita rasa pelanggan, membuktikan setiap pelaburan pelanggan adalah berbaloi dengan hasil yang diperolehi. Malah IDW sebolehnya berusaha untuk memberi kesedaran kepada lebih ramai pemilik kediaman dalam mengenal pasti cita rasa dan rekaan yang berkualiti.




Servis reka bentuk di IDW bermula dari RM6k kadangkala mengehadkan kesedaran kepada semua pemilik. Dengan adanya Design Collection, IDW berusaha membantu merealisasikan impian dengan tawaran harga yang sangat mampu milik. Buku Design Collection menawarkan 200 pilihan reka bentuk dan gaya untuk setiap ruang kediaman, lengkap bersama lukisan pelan, visual 3 dimensi berserta rujukan gambar konsep sebagai sumber inspirasi.





DAPATKAN "PLUG & PLAY" INTERIOR DESIGN BOOK PERTAMA DI MALAYSIA SEKARANG!

RAYA PROMO RM 397 (HARGA ASAL: RM2897)

https://idw.design/idw-collection-design/




best interior design in malaysia, house interior design in malaysia, interior design in malaysia, interior design in selangor, interior design in shah alam, idw design & build, interior design kuala lumpur,

interior design firm in malaysia, top interior design in malaysia, top interior design in selangor, top interior design in shah alam, home interior design, minimalist house design, modern house interior, boho room decor, bohemian decor, contemporary interior design,

house interior design in selangor, aesthetic bedroom, living room design, bedroom interior design, free interior design, Interior design bumiputra, outdoor decor, famous interior designers, famous interior designers in malaysia, art deco interior design, 3d room design, decoration design, interior design company in malaysia, interior design company in selangor, interior design company in shah alam, interior design near me





Reka Bentuk Dalaman Kini Boleh Dimiliki Oleh Semua Rakyat Malaysia

Ceritanya entry lepas I ada kongsi kena minum air gula untuk kali pertama bagi pregnancy kali kedua ni. I ingat minum air gula sekali je la sebab result mgtt I okay je tak ada masalah. Rupanya! Kena juga minum air gula untuk kali kedua. Masa minum air gula kali pertama tu I mengandung 23 weeks. 






Untuk minum air gula kali kedua ni sebab doktor rasa masa I minum air gula tu kandungan awal lagi, kali ni kandungan dah masuk awal 3rd trimester jadi minum la lagi air gula tu. Nurse pun pelik kenapa kena minum lagi kan tapi ikut jela. Macam biasa kena puasa start pukul 10 malam dan boleh makan minum selepas ambil darah kali ke dua je.


Bila lapar lepastu kena minum air gula pekat likat tu memang mencabar la. Masa first time minum, I serius rasa loya sebab mengandung kali ni I kerap loya dan tak sedap badan. Mengandung kali pertama tak macam ni pun rasa macam tak ada masalah langsung. 


Tapi minum kali kedua ni lebih okay dari kali pertama. I dah kurang loya so tak ada rasa nak muntah bila minum air tu. Kali pertama berair juga la mata tahan loya. I rasa result kali ni pun okay je sebab kalau tak okay confirm nurse dah call. Dah nak dekat due date ni nervous tu makin terasa sebab pengalaman pertama I bersalin tak ada la best dan menyenangkan. Menguji mental dan fizikal juga la. Harap I kuat la nak bersalin kali ni dan jaga dua orang anak hahaha doakan okay.



Masih mampu selfie lepas checkup walaupun dah kebuluran


Sekarang dah start kira gerak baby dalam perut dan kena checkup dekat klinik kesihatan dua minggu sekali.

Minum air gula semasa hamil

Pregnancy Skincare | Masa pregnant ni mood memang berubah-ubah. Kadang malas kadang rajin. Kadang tu terlebih rajin. Lagi-lagi bab nak pakai skincare ni. Bila rajin, semua step I buat. Bila malas, tak kisah langsung dah pasal kulit muka. Masa awal mengandung haritu, mood malas buat skincare routine memang menebal la. Skincare beratur tapi tak sentuh pun. Sekarang je macam rajin sikit nak buat. 



Jadi bila rajin ini la skincare I. Step pertama mesti la cuci muka. Cleanser I yang dah lama sangat tak bertukar, masih setia dah sepuluh tube jugak agaknya. I guna Nanowhite Awakening Snow Wash Cleanser. Pencuci muka ni sesuai dengan kulit I jenis kombinasi berminyak dan normal. Tapi macam biasa la masa mengandung, kulit berubah-ubah sukati dia je. Kadang terlebih minyak, kadang terlebih kering tapi pencuci muka ni tak pernah la buat muka I rasa tak selesa atau kering lepas cuci.








Step kedua I guna VT Cosmetic Cica Skin. I suka gila produk ni sebagai toner. Tekstur dia agak berair tapi bila pakai dekat muka pun rasa lembap je. Tak ada la rasa macam tak ada fungsi kan sebab tekstur berair sangat ni. I selalu pakai dua tiga lapis untuk produk ni sebagai extra kelembapan. So far dah tinggal suku botol ni memang kulit I suka sangat.


Untuk serum pula I guna Some By Me Snail Truecica. Serum favourite I buat masa sekarang sebab bila pakai serum ni automatik kulit rasa lembap sangat dan glowing. Serum ni sesuai kalau korang ada masalah acne yang agak teruk tapi I punya kulit tak teruk sangat pun okay je pakai. Sebenarnya I ambil adik I punya serum sebab serum ni tak sesuai dengan kulit dia. Sebelum korang try apa-apa produk cuba buat patch test atau beli trial size dulu okay untuk elak pembaziran. Serum ni pun sangat membantu untuk pudarkan parut jerawat.










Pelembap pula I guna Organic Aid Vitamin E Moisturizing Cream. Kalau korang pembaca setia blog I dari duluuuuu, moisturiser ni memang favourite I lama gila dah. I pernah review dalam post lama-lama hahaha antara blogpost I yang famous dan dapat views tinggi juga la. I suka moisturizer ni sebab sangat melembapkan muka. Sebab dia ada vitamin E jadi membantu kulit kering, kulit lebih sihat. Tekstur dia jenis krim dan mungkin sesetengah kulit rasa tak selesa atau tak sesuai jadi korang boleh beli yang tub kecil tu je untuk cuba dulu okay.






Next step eye cream I masih guna Simple Revitalising Eye Roll On yang dalam sisa-sisa nak habis dah. Penat tunggu dia habis macam dah nak habis tapi bila guna ada lagi pulak. I suka juga eye roll ni buat bawah mata nampak lebih segar dan terasa kelembapan pada bahagian tersebut. Panda eye tak dapat bantu okay kena cari eye cream yang advance sikit. Yang ni buat mata lebih segar boleh la.


Okay itu je step simple I untuk kali ni. Yang I ada baca kalau pregnant boleh elakkan produk yang ada glycolic acid ataupun acid yang terlalu tinggi percent dia. Yang ada whitening atau anti aging dan retinol tu kalau boleh elakkan langsung okay kecuali kalau dia ada tulis selamat untuk wanita mengandung. Buat masa ni yang I tahu Eucerin punya produk ada stated save for pregnancy so boleh la cuba.



Pregnancy Skincare

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.