Slider

Korang pengguna planner atau tak? I baru je start guna planner dua tahun lepas. Dua tahun lepas I guna planner dari Typo je tapi planner tu tebal sangat dan banyak space untuk tulis. Untuk orang yang tak ada la busy sangat macam I ni rasa membazir bila ada page yang tak guna. I cuba juga untuk guna, tak biar kosong dengan buat nota semua. Tahun 2020 pula I guna planner Dear Yayah Dearies Journal.


Dear Yayah Dearies Journal ni I beli dekat Popular je. Harga tak ingat tapi boleh tahan murah la. Bagi I planner ni sangat sesuai dengan I sebab isi dia simple dan cukup-cukup ruang untuk I menulis. Antara bahagian yang ada, mood tracker, habit tracker, monthly page, saving, bills, weekly page and beberapa bahagian yang kosong untuk korang tulis apa-apa. Boleh dikatakan nak penuh juga la planner ni I guna.


Warna dia pun cantik warna pink favourite I. I tak pasti 2021 ada ke tak planner ni sebab dah lama tak masuk Popular. Planner 2021 I beli dari byathishakhan, adik Neelofa tu. Pertama kali tengok planner ni dekat igstory dia I jatuh cinta sebab cantik. Ada dua warna pink dan hijau gelap. I mesti la pilih pink. Pembelian boleh dibuat melalui Shopee dengan harga Rm45 kalau tak silap I.






Mula-mula I macam tak suka sangat layout planner ni sebab sangat simple. Ada monthly and weekly page dan beberapa page kosong. Simple sangat dan tak ada corak apa pun dekat dalam dia. Bagi I yang sejenis tak kreatif nak lukis-lukis ni I perlukan corak dalam planner I untuk bagi nampak cantik hahhah. Tapi kulit planner ni keras jadi tak ada rosak terlipat ke apa. I dah tulis beberapa benda dalam planner ni dan dah hias dengan sticker nampak la sedap mata memandang sikit.


Haritu I hampir nak beli planner Calaqisya collab dengan Anatomy sebab menarik sangat. Warna cantik pastel macam tu dan harga sesuai dengan budget I tapi disebabkan 2021 I dah ada planner malas la nak tamak bukan banyak benda pun I nak tulis sampai nak guna dua planner. Jadi planner Anatomy tu I beli tahun depan la.


Korang guna planner apa untuk tahun 2021 ni? Boleh la share dengan I. I ada join group planner juga dekat facebook dan ramai sangat orang kreatif dengan planner cantik-cantik dekat situ. Seronok cuci mata tengok. Planner pun ada banyak jenis juga sama ada yang fizikal seperti buku atu digital yang guna apps sahaja. Yang penting I rasa terurus sikit hidup bila ada planner ni. Tulis je apa-apa yang korang nak dalam tu. Kadang ada benda kita tak mampu nak cakap kita tulis je.


Dear Yayah Dearies Journal



Korang boleh cari inspiration dekat Pinterest juga




Planner 2020 dan 2021

Dah lama rasanya I tak makan makanan korea. Siapa yang tak pernah try makananan korea sila angkat tangan. Kalau korang selalu tengok kdrama or peminat kpop confirm akan terpengaruh juga nak rasa makanan korea ni. I terpengaruh bila tengok Kdrama dan Runningman. Paling suka episod Runningman yang ada makan-makan. Confirm terliur lepastu craving nak makan jugak. Kalau tengok episod tu mesti wajib kena ada makanan depan mata hhhahaha.


I kadang terfikir juga pandai drama korea ni ketengahkan makanan diaorang. Buat penonton tak kira latar belakang dan negara teringin nak cuba makanan diaorang. Kan best kalau Malaysia pun cuba promosikan makanan Malaysia dalam drama.


Masa balik dari kampung haritu, singgah la makan dekat Dubuyo Paradigm Mall. Macam biasa la mula-mula tak tahu nak makan apa tapi I tetiba teringin nak makan kimchi. Kimchi Dubuyo pun sedap juga and korang boleh refill as side dish. Lagi satu I suka kimchi Mr Dalgakbi. Dulu ada Mr Dakgalbi dekat Sutera Mall yang dekat sikit kalau I nak pergi tapi dah tutup pindah dekat Toppen.


I pilih set untuk dua pax. Ada Soondubu Jigae boleh pilih nak seafood, beef atau ayam, Honey Garlic Bulgogi atau Korean Spicy Wing atau Honey Mustard Wings atau Buldak Wing atau Mayoyo Wing korang boleh pilih la mana nak. I pilih Honey Mustard Wings. Dua Dubuyo Roce, green tea and dessert. Lepastu set ni boleh refill side dish.


Ayhan kongsi je makan dengan kiteorang sebab lauk dia pun ada tofu and daging lembut untuk share dengan Ayhan.


Set makanan


Honey mustard wings


Soondubu Jigae beef





Minum green tea je





Dessert



I tak sure dessert dia apa tapi macam taufufa manis and sedap! Rasa nak je order lagi, terasa sejuk dekat tekak hahahah. Sebelum ni I pernah order juga set ni. Memang semua kena dengan tekak and sedap. Cuma wings tu tak habis makan so tapau sekali dengan topokki cheese buat supper masa tengok Runningman hahahah. 


Dah Lama Tak Makan Dubuyo

Selamat Tahun Baru. Tahun 2021 ni umur makin meningkat, pelbagai benda I nak buat. Macam-macam dah plan dalam kepala ni hahaha. Ahli keluarga pun akan bertambah tak lama lagi harap makin murah rezeki I sekeluarga. Macam biasa, awal tahun memang I semangat buat list apa I nak capai tahun ni. Bila dah ada list senang buat perancangan dan harap tak tersasar la dari landasan.


Tahun-tahun sebelum ni I ada kongsi juga misi tahun baru tapi I asingkan untuk personal dan blog. Tahun ni I sekali kan jela terus.






Misi kurus! Setiap tahun sama je misi kurus ni confirm kena ada tapi tak kurus-kurus pun. Awal tahun je semangat lepastu sekian wasalam jela. Tapiiii semangat I tahun ni harap lain la sikit. Time mengandung kali kedua ni kemain berat naik tanpa batasan. Dalam pantang dan lepas pantang nanti harap la turun 20kg hahahah. Insha Allah harap berjaya la doakan I dapat turunkan berat badan tak lalu okay berat sangat ni sakit lutut.






Semangat menaip blog kembali. I suka sangat menulis dan mengarang ni. Kadang mood tu ada tapi masa tak mengizinkan. Anak nak masuk dua ni I pun tak pasti la jadual I macam mana nanti. Harap la masih ada waktu lapang nak taip blog sebab misi ketiga I nak cashout adsense tiga kali next year! 


Tahun 2020 I berjaya cashout sekali je tsktsk. Memang tahun 2020 I tak aktif sangat berblog berbanding tahun sebelumnya rajin sangat update at least satu entry sehari. Harap bila I rajin update blog, earning adsense pun bertambah la. 


I masih dalam proses kumpul duit nak beli ipad. Plan nak beli ipad biasa-biasa je yang I boleh jadikan second gadget untuk edit video dan content. Sebelum ni I guna iphone je untuk edit video dan gambar. Tahun 2020 pun Alhamdulillah berjaya beli camera best sikit untuk rakam content yang lebih berkualiti. Ada juga niat nak beli laptop tapi hold dulu la. Beli ipad boleh kongsi sekali dengan ayhan hahahha. Korang guna ipad apa boleh kongsi sekali dekat komen. Senang I nak survey.






Lain-lain misi macam biasa la nak tingkatkan income sendiri. Nak kumpul lebih banyak simpanan sebab masa covid ni la boleh menyimpan duit sikit kot tak berjalan ke mana. Bila dah boleh berjalan nanti boleh la korek simpanan yang ada hahaha. I ada niat juga nak start bisnes mungkin jadi agent produk orang. Nanti kita tengok sikit produk apa best untuk jadi agent kan. Norwex ke hihi.


Itu je kot misi yang I nak kongsi dekat blog ni. Harap tercapai la misi tahun 2021. Misi I tahun 2020 tu boleh la lupakan sebab kebanyakkan nya tak tercapai pun. Bawa ke tahun 2021 jela. Kongsi la sekali misi 2021 korang okay.




Tahun 2021

 Jalin Kerjasama dengan TESCO dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) 


Kuala Lumpur, 22 Disember 2020 – Dengan peningkatan kes COVID-19 di Malaysia dan peralihan pembelajaran dalam talian, kanak-kanak tidak sabar ingin kembali ke sekolah pada tahun 2021. Namun wabak Covid-19 yang telah menjejaskan ekonomi negara terutama dalam kalangan pelajar Orang Asli telah membantutkan rancangan mereka untuk kembali ke sekolah.

TOP, pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah, kini kembali dengan kempen amal ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dengan matlamat menyediakan kelengkapan kembali ke sekolah bagi 364 orang pelajar Orang Asli di Pahang, Perak dan Johor bagi sesi persekolahan tahun 2021.


Dari 1 Disember hingga 31 Disember 2020


Bagi mengurangkan risiko kanak-kanak ini dijangkiti COVID-19, TOP akan menyumbang dua pelitup muka kain guna semula di samping kelengkapan kembali ke sekolah seperti pakaian seragam baharu, kasut, stoking, beg sekolah, set alat tulis, pensil warna dan buku latihan untuk setiap kanak-kanak. Sumbangan ini bertujuan menyuntik semangat kanak-kanak ini untuk hadir ke sekolah dan meringankan beban kewangan ibu bapa mereka serta meyakinkan ibu bapa ini bahawa anak-anak mereka dilindungi daripada pandemik. 



Selama lima tahun ia berlangsung, kempen ini telah membantu kira-kira 2,500 orang kanak-kanak berumur antara 7 ke 17 tahun dari 79 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli, NGO anak yatim dan anak dari keluarga ibu bapa tunggal.



Dengan kerjasama JAKOA, TOP telah menyenarai pendek sekolah yang dihadiri sepenuhnya oleh pelajar Orang Asli dari komuniti yang paling terjejas mata pencarian mereka akibat pandemik, di samping meraikan kepelbagaian, pencapaian dan ketabahan komuniti ini. Tiga buah sekolah rendah Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah adalah SK Kampung Kudong, sebuah sekolah Orang Asli berpretasi tinggi di dalam hutan simpan di Bekok Johor; SK Pos Dipang di Jeram, Perak yang telah mempamerkan semangat kental dalam pemulihan selepas tanah runtuh, banjir dan tragedi lain; dan SK Terisu di Cameron Highlands, Pahang yang terpencil dan terjejas mata pencarian.



Senyuman mesra dari pelajar SK Kudong, Johor, sekolah Orang Asli berprestasi tinggi yang telah menerima pelbagai penghargaan antaranya Sekolah Orang Asli terbaik, PIBG terbaik, PIBK terbaik, Pra-sekolah terbaik dan Surau Sekolah terbaik.



Pelajar dari SK Pos Dipang, Perak gembira bermain bowling kelapa.



 Pelajar Orang Asli di SK Terisu, Pahang gembira bila bersama.



Dana akan dikutip menerusi sumbangan sebanyak RM0.30 dari jualan produk detergen TOP di pasaraya TESCO dan TESCO Online dari 1 Disember ke 31 Disember 2020. JAKOA akan menghantar kelengkapan kembali ke sekolah ini kepada komuniti Orang Asli menjelang 15 Januari 2021 sebelum bermulanya penggal persekolahan yang baharu.


TOP dari Lion Jepun tekenal dengan konsep kehidupan yang bersih menyeluruh dengamenggalakkan cucian pakaian yang lebih bersih, selesa dan kesejahteraan hidup yang lebih baik menerusi inovasi teknologinya. TOP Micro-Clean dengan teknologi Anti-Sebum menanggalkan kotoran ketara dan kotoran yang tidak kelihatan dengan berkesan.


“Populasi Orang Asli merupakan antara yang paling terjejas mata pencarian akibat COVID-19. Dalam kerjasama kami dengan JAKOA, kami telah mengenalpasti penambahan pelitup muka jenis kain boleh guna semula sebagai satu cara untuk membendung penularan COVID-19 dengan melindungi kanak-kanak dan pada masa yang sama meringankan beban kewangan keluarga mereka.”


TOP memasukkan pelitup muka tiga lapis guna semula dengan penapis tersedia dalam saiz kanak-kanak ke dalam kelengkapan kembali ke sekolah kerana pelitup muka jenis ini tahan lama dan ekonomi dalam jangka masa panjang berbanding pelitup muka jenis pakai buang. Sebagai melengkapkan usaha kelestarian ini, TOP akan menyumbang serbuk pencuci TOP Super Hygienic kepada setiap keluarga Orang Asli bagi menyediakan serbuk pencuci berprestasi tinggi yang boleh membersihkan pakaian mereka dengan lebih sempurna termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup muka kain.


Sesuai untuk basuhan baju seragam sekolah dan pelitup muka, menghapuskan 99.9% bakteria dan bau hapak


“Serbuk pencuci TOP Super Hygienic Powder dan cecair pencuci TOP Odour Buster Liquid Detergent amat sesuai digunakan terutamanya pada musim pandemik kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria* untuk perlindungan maksimum dan ia juga mempunyai wangian anti peluh berprestasi tinggi bagi menghilangkan bau hapak, bau peluh dan menanggalkan sebum yang terperangkap. Kempen ini telah mendapat sambutan baik pengguna TOP selama lima tahun kebelakangan ini. Kami berharap mereka akan terus menyokong ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ pada tahun ini kerana keperluan kali ini lebih memerlukan,” kata Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li.

Kempen ini selaras dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang menekankan pemulihan nasib pelajar Orang Asli menerusi kerjasama antara kerajaan dan swasta dalam mendekati ibu bapa dan komuniti bagi mengubah sistem pendidikan. Ia juga tepat pada masanya di saat negara sedang dilanda gelombang ketiga COVID-19.

 

“Pandemik yang melanda ini secara tidak langsung memberi kesan yang mendalam terhadap masyarakat Orang Asli. Ada keluarga yang berasa bimbang dengan kesihatan anak-anak mereka kerana tidak mampu membeli pelitup muka, namun tidak mahu anak-anak ketinggalan dalam bidang akademik. Pembelajaran secara dalam talian agak sukar bagi komuniti ini yang tiada sambungan internet dan peranti elektronik yang diperlukan di rumah malah guru-guru perlu menghantar kerja rumah terus ke rumah para pelajar. Komuniti Orang Asli dan JAKOA mengalu-alukan sokongan rakyat Malaysia terhadap kempen kembali ke sekolah ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dan penambahan pelitup muka kain guna semula yang pasti akan membantu melindungi kanak-kanak, memberi keyakinan dan meringankan beban ekonomi ibu bapa,” kata Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo.

 

Semasa tempoh kempen dari 1 hingga 31 Disember 2020, produk detergen TOP akan ditawarkan pada harga istimewa di semua pasar raya TESCO dan TESCO online.

Untuk maklumat lanjut, layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.



Cerahi Kehidupan Bersama TOP 2015 hingga 2019

Tahun

Bil. Pelajar Yang Mendapat Manfaat

NGO/Komuniti

2015

440

20

2016

400

16

2017

439

18

2018

500

18

2019

674

7

Jumlah

2,453

79









Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat

Baru-baru ni I kerap tengok tiktok. Sebelum ni kalau nak tengok I pinjam handphone adik I je tengok dari akaun dia. Lepastu dah terjebak, I pun download dekat handphone sendiri. Banyak jugak benda best dan informasi dekat tiktok ni kalau korang pandai pilih apa yang korang nak tengok. Betul la diri sendiri yang kena buat pilihan nak yang baik atau yang buruk. Kalau yang baik, diri sendiri dapat manfaatnya.



Jadi I ada la tengok tiktok viral cermin kedai eco yang cantik dan sesuai dijadikan sebagai hiasan. Harga kedai eco kan murah je jadi I pun terjebak nak beli. Tengok macam cantik je bila dah jadikan hiasan.



Cantiknya kalau hias banyak macam ni.




Waktu tu kedai eco baru bukak dekat Aeon St18 so I suruh la adik I pergi tengok kalau ada stok. Ada stok tapi 2 keping je, I nak 20 keping so tak beli la. Masa I teman Aiman pergi kedai gunting rambut, kawasan tu ada kedai eco lepastu suruh la Aiman pulak pergi survey. Nasib baik ada stok tapi dalam 12 keping je. Semua kiteorang ambil itupun I rasa tak cukup. 



Abaikan tekstur dinding I tu hahaha.



Hasilnya, tada! Cara susunan cermin korang boleh la cari idea dekat pinterest. I memang guna semua 12 keping tu. Bila dah lekat, not bad jugak la walaupun biasa la barang kedai eco tak ada la berkualiti sangat. Ada bahagian frame yang tertanggal sikit warna dan cermin pun ada calar jugak tapi kalau dari jauh nampak juga la berseri rumah I hahaha.



Cara I lekat guna gam double selotep yang tebal sikit tu. Dah beberapa hari ni tak ada la kes cermin jatuh ke apa hahahah I rasa gam tu kuat je. Kalau korang nak hias rumah tapi budget terhad boleh la try cari barang dekat eco sebab banyak jugak barang hiasan yang cantik. Dekat facebook pun boleh tengok pelbagai jenis hiasan kreatif boleh buat guna barang kedai eco je. 





(Temporary Backup) DIY Wall Mirror Murah

Pernah tak berangan nak deko rumah cantik-cantik acah-acah pinterest tu. I rasa itu semua angan-angan semua orang tapi bila fikir budget memang jadi angan-angan je la hahaha. Bagi I pula, disebabkan I tinggal dekat rumah sewa je lepastu rumah biasa je, malas nak hias beria. Ya perabut semua tu mesti la kena ada kan tapi I tinggal tingkat paling tinggi. Setiap kali nak beli perabut mesti fikir sejuta kali!




Tambah lagi kerja Aiman kena pindah sana sini walaupun dah lima tahun dia tak pindah-pindah hahahaha Jadi tahun 2020 ni ada rezeki lebih, kiteorang hias la sikit rumah. Waktu PKP ni lagi nak banyak masa duduk rumah, bila keadaan rumah selesa, tenang sikit rasa nak duduk rumah lama-lama.



Cantiknya kalau dapat deco rumah macam ni



Salah satu projek deko rumah yang kiteorang buat, tukar lantai rumah. Lantai rumah I sekarang simen je tau. Lepastu kiteorang guna tikar getah tu je untuk lantai. Sangat tak cantik and I memang tak suka tapi tak kan nak letak jubin dekat rumah sewa kan? Beria sangat.



Tapi sebab I ada rezeki lebih, kiteorang pun tukar la kepada lantai jenis PVC Flooring tu. kalau korang tak tau, lantai jenis PVC Flooring tu tengah hot sekarang sebab murah dan senang nak pasang. Kualiti pula bagi I sesuai la dengan harga. Bila dah pasang dekat lantai rumah ni nampak la cantik sikit rumah hahahaha. 



I dengan Aiman pasang berdua sebab senang je. I pun tolong sikit-sikit. I order dari PGMall. Kalau korang tak tahu PGMall tu apa boleh baca entry I dekat sini okay: PG Mall Wow Store | Free Shipping dan Diskaun Sehingga 80%!


Dalam proses.


Dah siap.
 







Sokano DIY Vinyl Self Adhesive Flooring. I beli dalam empat kotak, satu kotak ada 40pcs. Untuk ruang tamu rumah I, dalam dua kotak lebih je guna tak guna semua pun. Guna Vinyl Flooring ni senang sebab korang perlu tanggalkan kertas belakang dia then boleh terus lekat. Tak payah nak tambah gam. Susun je cantik- cantik.




Sebelum tu kena pastikan lantai dalam keadaan bersih dari habuk dan tekstur lantai sekata. Macam lantai rumah I ada lubang sikit so tampal la dulu dengan apa-apa yang sesuai. Kalau nak tengok lebih detail cara pasang boleh la tengok dekat youtube ke tiktok ke okay.



Sokano DIY Vinyl Self Adhesive FlooringPG Mall Wow Store | Free Shipping dan Diskaun Sehingga 80%!

Bertukar Kepada Vinyl Flooring

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.