Mirepoix Untuk Baby

Hello. Harini I nak kongsi resepi bahan perasa untuk baby lagi. Haritu I ada share Chicken Feet Stock versi satu dan dua. Boleh la tengok kalau nak cuba okay. Kali ni I nak share resepi mirepoix pula. Bagi yang baru pertama kali dengar, Mirepoix ni adalah aromatic vegetable. Sayuran yang digunakan nak bagi aroma masa masak makanan baby. Bila aroma sedap, lagi terbuka la selera kan?



Mirepoix ni campuran tiga jenis sayur. Onion, celery dan carrot. Resepi yang I nak kongsi ni adalah red mirepoix.






Bahan :
Bawang holand
Saderi
Carrot
Ukuran pula dengan nisbah 2:1:1 Dua tu untuk bawang yang digunakan.



Cara:
Potong kasar je bahan-bahan di atas. Lepastu I tumis dengan minyak biasa sampai perang sikit. Kemudian boleh la blend dan letak dalam bekas kecil-kecil. Bekukan. Bila nak masak tumis je benda ni.

Tumis



Blend


Bekukan


Haritu pertama kali I guna masa masak nasi jagung untuk Ayhan. I masukkan sekali CFS memang sedappp. Tumis mirepoix ni dengan unsalted butter, semerbak bau dia wangi. Dah siap masak pun makanan wangi. Sedap je Ayhan makan. Mummy daddy boleh la cuba nanti okay.





18 comments

  1. Sedap Dan berkhasiat.. dah join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie? Rm1000 untuk dimenangi.. jemput join ye

    ReplyDelete
  2. MAGS PREMIUMS are a corporate gifts & premium gifts supplier and manufacturer in Malaysia, that provides logo printing for custom made corporate gifts.

    ReplyDelete
  3. Sedap je taruk dalam makanan baby. ^^

    ReplyDelete
  4. Face MaskDi saat CONVID-19 ini MAGS PREMIUM GIFTS menyediakan Ready Stock Face Mask untuk anda. Dapatkan segera dengan Team Sales kami sementara stock masih ad.
    Ready Stock Original 3ply
    Kualiti terjamin (with CE Certificate)
    Tidak serap air
    Tapis habuk, virus, air, bakteria
    Selesa dipakai dan membolehkan pernafasan yang lebih bebas

    Hubungi kami untuk dapatkan facemask sementara stock masih ada:

    Mags Premium Gifts Sdn Bhd
    Sales Team: 017 300 1977 / 018 299 3097

    ReplyDelete
  5. great ways to prepare food for babies... looks yummy and nice... easy to prepare too.. eat more ya, baby..

    ReplyDelete
  6. Rupa-rupanya campuran ketiga-tiga ingredients yang berkhasiat ni. Memang baik untuk si kecil. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  7. Mak-Mak kena rajinlah buat makanan baby kan, kalau tak takde zat anak nak makan.. Tapi zaman Sis dulu, semuanya nestum dn bubur aje.. skrg jenis yang takde masa, dah banyak jual baby food segera kann..

    ReplyDelete
  8. This looks like a good baby food. Good for adults to try too. Hehehe......i sometimes eat baby food too. Thank you for sharing your recipe.

    ReplyDelete
  9. first time dengar pasal mirepoix ni. senang juga nak buat makanan baby ni ye :)

    ReplyDelete
  10. belajar benda baru harini.. bila dah ada anak nanti boleh cuba. dah bookmark thanks for sharing

    ReplyDelete
  11. Bagusnya makanan bayk mcm ni. Lengkap dengan senua khasiat yg diperlukan oleh badan anak

    ReplyDelete
  12. bagus bagus ...bila baca banyak kata sedap baby suka kita yang tua2 ni pun rasa terpengaruh nak cuba juga ....adoihhh nampak nau mudah lapar ....

    ReplyDelete
  13. Mesti sedap bau makanan bila gaul dengan ni sebab ada saderi and bawang holland tu..tumis lak ngan butter lagi semerbak baunya..

    ReplyDelete
  14. Oo..first time dgr tentang mirepoix. It's french in origin ya? Learned something new today. :-)

    ReplyDelete
  15. Terima kasih atas resepi ni. Menarik! Boleh buat untuk bantu naikkan selera anak makan nanti.

    ReplyDelete
  16. Berselera Ayhan makan, mummy dia masak sendiri. Simple je resepi dia. Thank you share

    ReplyDelete
  17. Wahhh bagus ye info utk mereka yg ada baby. Boleh la ikut resipi ni utk baby mereka

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.