Cara Jimat Cuci Brush Makeup

Siapa yang tak basuh berus makeup dia angkat tangan? Jangan tak basuh tau brush makeup tu sebab senang sangat bakteria nak membiak dekat brush tu. Dah la kita guna berus tu pada kulit muka. Tak pasal-pasal senang je jerawat naik. Bila jerawat bertambah, makin naik la perbelanjaan nak jaga kulit.  Jadi kalau korang rajin makeup, rajin guna berus makeup, kena rajin juga cuci berus tu. 



I cuci berus bergantung juga pada kerajinan hahaha. I tak rajin sangat makeup jadi agak jarang guna brush makeup tu. Tapi paling penting at least tiga kali penggunaan I dah cuci brush tu. I nak kongsi macam mana I cuci brush makeup. Ikutkan kalau korang punya brush makeup banyak, memang patah pinggang la nak cuci satu-satu. I akan cuci mana yang dah guna je.








I cuma guna dua benda je untuk cuci brush, sabun pencuci dan benda yang ada permukaan kasar. Okay untuk sabun, I pernah guna macam-macam jenis. Sabun badan, pencuci muka, sabun buku. Sekarang I guna Sabun Nabulsi (boleh baca review I dekat sini : BERKUALITI ATAU TIDAK MINYAK ZAITUN YANG DIPILIH) sebab I suka sabun ni lembut dan melembapkan badan I bila guna jadi I rasa dia pun lembut je bila cuci brush makeup I. Tak kisah la guna apa-apa pencuci pun asalkan brush makeup tu boleh dicuci dengan bersih tanpa ada bekas foundation, eyeshadow lagi.



Kalau korang nak senang boleh beli Daiso Makeup Brush Cleaner yang famous tu. Harga pun RM5++ je kan jadi agak berbaloi la kalau nak beli sebab I baca review dia boleh tahan ramai yang suka. I tak pernah guna lagi sebab I banyak lagi sabun yang tak guna jadi habiskan stok yang ada dulu.



Permukaan yang kasar pula sebenarnya I guna bekas oreo percuma yang I dapat masa beli oreo hahahhaha. I serius tak ada brush egg ataupun alat pembersih yang betul-betul untuk brush tu. I cuma guna benda ni je sebab I rasa boleh la elok je bersih brush I tak ada yang rosak pun. Kalau korang nak jimat budget boleh la cari barang yang ada permukaan kasar sikit sebagai tempat nak cuci brush tu okay. Kalau ada budget boleh je beli brush egg dekat Daiso pun ada jual tak silap I.



Cara I cuci pula, basahkan sabun dan brush. Letak brush dekat sabun nak ambil buih sabun kemudian tonyoh dekat permukaan bekas oreo tu. Bukan tonyoh la, berus lembut-lembut bekas oreo tu. Tak boleh kasar-kasar nanti tercabut pulak bulu brush tu. Dah la I punya brush ni yang biasa je beli online jadi kena extra lembut. Lepas tu boleh bilas sampai bersih, pastikan memang tak ada sisa makeup lagi pada brush. 





Cara I jemur brush pula, bentang sapu tangan atas meja yang boleh kena angin kipas lepastu susun je brush tu elok-elok. Biar semalaman, esok dah kering. Setakat ni brush I masih elok dan masih boleh digunakan lagi. I memang plan nak beli brush baru yang ada jenama sikit nanti kongsi la dekat bahagian komen macam mana korang cuci brush dan brush apa yang best korang pernah pakai okay. I pun tak sabar nak beli brush baru walaupun tak rajin makeup.




2 comments

  1. Paling malas nk basuh..hahahahah tpi tu la sekali basuh keruh mak ai airnya..4-5 kali tuka air pon masih bersisa keruhnya air.mhahah

    ReplyDelete
  2. saya selalu guna sabun daiso tu je sebab yang tu je senang nak tanggal any pigment kat brush. satu satu masa jemur brush saya akan tinggikan sikit bahagian pemegang dia supaya air turun kat brush. so that brush akan tahap lama :D

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.