Senangnya Buat Cucur

Sejak Kawalan Pergerakkan ni, semua media social I dah bertukar dari skincare/makeup ke resepi, makanan je hahaha. Blog pun sama! I rasa nak share semua resepi senang, simple, mudah yang I dah buat dekat blog ni. Senang I nak refer semula nanti bila dah tak ada idea nak masak apa, nak buat kudap-kudap apa. 



Kali ni I nak share resepi welcome-welcome ataupun jemput-jemput, cucur, apa-apa la yang korang panggil. Bahan pun senang je. Korang hanya perlukan tepung gandum, air, dan baking soda kalau ada. Kalau tak ada tak payah masukkan pun. Lepastu boleh la cari apa-apa bahan mentah seperti ikan bilis ke, nak letak jagung ke, nak masukkan bawang, atau apa-apa yang ada dekat dapur tu. I masukkan jagung sebab nak habiskan stok jagung dah lama ni.






Sukatan pulak I tak pernah sukat bila nak buat cucur. Masukkan je ikut sedap rasa hahaha. Agak-agak la tepung nak banyak mana ikut berapa banyak cucur korang nak. Air pun agak-agak batter korang tu nanti tak cair sangat tak pekat sangat. I ada baca tips nak bagi rangup sedap masukkan air sejuk so korang boleh cuba okay. I masukkan ais terus sebab tak ada air sejuk. 



Lepastu mana nak goreng, I buat senipis mungkin so bila dah garing nanti rangup je. Dah siap boleh cicah sos!






4 comments

  1. Welcomee=welcome ni, favorite anak sulung eina. hehhe

    ReplyDelete
  2. Cucur.ni walau nmpk murah..tp hurm..sedap weyh...

    ReplyDelete
  3. Senang nauu, kalau sapa belum cuba,s ekali cuba mesti jadi punyaa...

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.