Memang pening bila link blog kena block dekat Facebook. Nak post entry tak boleh, nak letak link blog tu dekat bio pun tak boleh. Memang tak boleh buat apa-apa la sebab link blog tu macam dah tak wujud je tsktsk. I perasan masa nak post link entry dekat Facebook tiba-tiba naik popup ‘against their community standard’.







Siapa pernah jadi macam ni bila nak post link blog angkat tangan! Lama juga la I memikirkan macam mana la nak buat. Pekara pertama mesti la google apa yang boleh buat. Yang cara senang tu I try la juga contohnya report problem tu pada Facebook. Lepastu I ada terbaca forum yang memang nan hado la Facebook nak layan pasal benda ni sebab link dia pun kena block dah berbulan tapi tak settle-settle jugak. I dah rasa nak giveup dah.



Tapi I rasa macam membazir pula kalau tak dapat post link dekat Facebook sebab mostly pengunjung blog I dari Facebook. Lepastu kalau tak boleh post di Facebook, Instagram pun tak boleh juga tau. Habis dekat mana I nak promote my link?!
 


Jadi pekara pertama yang I buat, cari punca kenapa kena block. Tak silap I yang I ingat kena block sebab I banyak ping /post link blog I dekat Facebook. Macam banyak sangat so mungkin dia ingat link tu spam. I rasa ini punca dia. Jadi I try la contact Netkl, I nak tukar domain blog. Yes tu je jalan penyelesaiannya. Tukar domain blog kepada nama yang tak kena block hahahha.



Memang rasa membazir sangat sebab I baru bayar fee tahunan domain blog bulan April haritu. Bulan May dah kena bayar lagi sebab nak tukar domain blog! Stress juga sebab duit tu banyak benda lain I boleh beli. Tapi bila tanya pendapat Aiman, dia okay je so kita teruskan jela tukar domain blog. Tapi salah satu risikonya I tak pasti betul ke Facebook block link blog I sahaja atau sebab isi kandungan blog I. Kalau cuma block link sahaja, jadi tak ada masalah la nak tukar domain. Kalau dia block sebab isi kandungan, memang tak dapat buat apa la kot sebab Facebook tak bagitahu apa-apa sebab pun kenapa dia block. Jadi I tanggung risiko itu ahaha.





Jeng jeng jeng. Domain blog I dah bertukar dan finally boleh post dekat Facebook dan Instagram. Alhamdulillah walaupun duit keluar, lepastu kena apply adsense lagi sekali, tak apa la sebab I sayang blog I ahaha. Kalau link korang pun kena block dengan facebook, boleh la cuba jalan macam ni. Ini berdasarkan pengalaman I je. I memang banyak baca dan banyak try cara supaya link blog tu tak kena block dah tapi tak ada pun perbezaan jalan penyelesaian jadi tukar jela. Kalau korang ada pengalaman link blog dah di unblock oleh Facebook share la jugak.





Link Blog Kena Block Di Facebook

Dah lama rasanya tak update beauty related stuff dekat blog sendiri. Bukan tu je, update blog pun dah jarang sangat sekarang. Kesian blog berhabuk. Sebenarnya banyak topic yang I nak share dekat blog lagi-lagi review produk tapi semua simpan dalam planner dulu. Tak sempat lagi nak update satu-satu. Idea banyak tapi masa tak ada tsktsk. Bila ada anak kecil ni memang masa banyak habiskan dekat dia je lagi-lagi sekarang I memang 24jam dekat rumah lagi la banyak kerja nak buat.



Tapi jangan risau I dah mula kutip kerajinan dan semangat semula nak update blog. Banyak list menunggu. Harini I nak share produk skincare yang I baru beli dari Wako Beauty. Kalau korang tak pasti mana nak beli produk kecantikan korea, Kbeauty yang memang ori tanpa was-was, salah satunya Wako Beauty ni la. Boleh check Instagram dia. I beli melalui platform Shopee je senang. Nanti bahagian search Shopee tu korang search je Wako Beauty okay.



I beli empat barang dan dapat sepaket kecil cleanser freegift. I beli Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Serum, Heimish All Clean Balm, COSRX Ultimate Moisturizing Honey Overnight Mask dan Missha Magic Cushion Moist Up. Empat-empat barang ni semua I dah test. Untuk entry kali ni I nak share simple review je. Nanti full review dan more gambar I share dekat entry lain okay jadi stay tuned.

 



Yang pertama I nak share dengan korang Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Serum. I beli serum ni sebab I memang nak cari chemical exfoliate yang ada AHA dan Bha jadi serum ni jadi pilihan I. Plan nak beli Cosrx punya AHA BHA tapi itu next time la. Sepanjang I pakai dalam tiga empat minggu ni I suka juga la kesan dia pada kulit. Kulit lebih licin, glowing tu semestinya lagi-lagi bila baru lepas pakai dan kulit lembut! I tak perasan lagi kalau serum ni membantu atau tidak untuk whitehead dan blackhead I jadi nanti I kongsi dekat full entry serum ni okay.

 


Produk kedua, Heimish All Clean Balm. Sebelum ni I guna cleansing oil je kalau nak tanggalkan makeup dan ini baru pertama kali I cuba cleansing balm. I suka sangat guna Heimish punya cleansing balm ni sebab kalau pakai waterproof mascara memang tanggal la. Cleansing oil yang I guna sebelum ni tak membantu langsung nak tanggalkan waterproof mascara. Kalau nak tahu cleansing oil apa tunggu I review nanti okay.

 


Produk ketiga, Cosrx Overnight Mask. I beli Overnight Mask atau sleeping mask ni sebab Laneige sleeping mask I dah habis. Laneige punya tu I memang suka sangat bangun pagi kulit rasa toink toink tapi rasa nak cuba produk lain pula jadi I tak repurchased. Cosrx Overnight Mask pun bagi I best juga. Rasa sejuk je bila pakai dan bangun pagi esok rasa kulit lembut dan lembap. Bagi kulit I, tak ada banyak perbezaan pun dengan Laneige sleeping mask.

 


Produk terakhir, Missha Magic Cushion Moist Up. I guna bb cushion sebab I rasa lagi senang dan cepat nak bersiap. Kalau guna foundation atau bb cream lambat nak sapu dekat kulit. Harga Missha Cushion ni pun berbaloi bagi I kalau nak pakai setiap hari, tak rasa membazir. Kalau pakai mahal-mahal lepastu kena pakai setiap hari rasa kedekut sikit haha. Bagi I, memang cushion ni moist! Kulit nampak glowing, lembap, membantu tutup cela walaupun coverage dia biasa je tapi okay la.

 


Okay itu je simple review I untuk empat produk ni. Next entry I kongsi lebih detail ingredients, gambar before and after dan lebih lagi okay. Buat masa ni bila guna produk ni semua I suka sebab I jenis baca review dulu sesuai atau tak produk tersebut dengan kulit I.




Beauty Purchase I Have Made

Baru-baru ni, kulit I alami masalah yang dah lama I tak lalui iaitu naik jerawat banyak sekaligus. Sebelum ni kalau naik jerawat pun satu dua tiga ketul je itupun I dah dapat kenalpasti awal sebab apa jerawat muncul. Contohnya, period, jarang cuci muka atau tak jaga skincare routine atau pun bila I tak cukup rehat. 


Tapi beberapa hari lepas muka I naik jerawat yang agak teruk di bahagian dahi. Naik jerawat kecil-kecil padahal bahagian dahi I la jerawat paling jarang nak naik. Biasa bahagian pipi atau dagu sahaja. Disebabkan I jenis yang rajin buat skincare dan jaga muka, bila jerawat naik mendadak macam ni apa lagi terus panic la haha. Aiman la jadi mangsa kena soal kenapa jerawat I naik padahal muka sendiri tapi tanya orang lain.


Jadi sekarang jerawat tu dah reda, kulit I dalam fasa nak baik, I nak kongsikan apa yang I buat. I kongsikan semua je la sebab I tak pasti mana satu yang sesuai dengan kulit I. Mula-mula I pakai clay mask. Kalau korang masih tak tahu, clay mask sangat membantu untuk menyerap minyak dan kotoran di atas permukaan kulit. Clay mask juga membantu bersihkan pori kulit jadi step pertama I mesti la nak bersihkan kulit sehabis baik dulu dari segala kotoran penyebab jerawat yang timbul secara tiba-tiba ni. I pakai clay mask dari Jelika.kl dan VTCosmetics Cica Capsule Mask. Cica Capsule Mask tu I ada kongsi full review dekat instagram story dan I dah simpan di story highlight bawah ‘VTCosmetics’ so korang boleh check semula okay.




Untuk Jelita.kl punya Rose Clay, review bakal menyusul jadi rajin-rajin la singgah blog I okay. Step kedua, I kurangkan penggunaan produk skincare. Kalau sebelum ni step skincare I sampai lima hingga tujung langkah tapi bila ada jerawat banyak ni I buat tiga empat step sahaja skincare routine.


Step tersebut adalah cleanser, serum, moisturizer, eye cream. Itu sahaja. I cuba untuk gunakan kurang produk bagi kulit bertenang dulu. Pernah terbaca tak if kulit tiba-tiba tak okay, cuba back to basic. Buat yang simple dulu tapi pastikan kulit cukup kelembapan yang diperlukan.


Step terakhir, cuba cari punca kenapa jerawat tersebut muncul. Mungkin tak jaga makan, mungkin dah lama tak tukar sarung bantal, cadar, tuala, atau tak jaga skincare rutin. Dalam kes I, I rasa jerawat ni muncul tiba-tiba sebab ada produk skincare I yang dah expired. Hahaha salah sendiri tak check skincare dah nak expired. I punya toner dan serum lagi sikittttt je nak habis tapi dah expired. Jadi lepas ni I kena habiskan skincare I cepat-cepat sebelum tarikh expired untuk elakkan pembaziran macam ni.


I test juga serum dan toner tu sapu pada bahagian kaki tapi tak ada iritasi kulit jadi sebab tak nak membazir I habiskan je sapu pada bahagian badan yang lain. Bila sapu toner dan serum pada kaki, bangun pagi esoknya kulit rasa lembut!


Ini pengalaman I bila naik jerawat kecik tiba-tiba pada kulit. Korang boleh la try step-step tersebut untuk rawat kulit dan paling utama kena cari punca jerawat muncul jadi kita sentiasa alert bila benda tu terjadi.


Jerawat Muncul Tiba-Tiba Nak Buat Apa

Selamat Hari Raya! Walaupun dah raya keberapa dah ni I tetap nak ucapkan Selamat Hari Raya juga. Raya tahun ni memang berbeza sangat sebab kebanyakkan orang tak dapat nak luangkan masa Raya sama-sama dengan ahli keluarga termasuk la I. Bayangkan I raya bertiga je dengan Aiman dan Ayhan di perantauan yang jauh ini tanpa ada saudara mara tsktsk. Sedih tau padahal tahun ni Aiman dapat turn raya dia.



Dari tahun lepas dah plan cuti raya, nak pergi mana semua alih-alih di sini sahaja kita. I nak beli baju raya pun tak ada mood jadi semua pakai baju yang mana ada je. Lebih baik duit baju raya tu simpan untuk next raya. Kalau boleh balik raya haji nanti confirm nak raya puas-puas haha. Walaupun raya tahun ni tak dapat balik Perak tapi I masih semangat masak rendang, kuah kacang, nasi impit, mee kari dan buat dua jenis biskut raya, semperit dan cornlakes madu. Buat biskut raya senang-senang je sebab nak rasa jugak suasana raya.





Biskut raya yang lain-lain beli je. Pagi raya pun tak best, I tangkap gambar berdua dengan Ayhan je sebab Aiman tidur, dia jaga Ayhan lewat malam lol. Tapi takpaa la asalkan suami dan anak I ada, I okay la sikit. Sekarang tengah usaha nak habiskan puasa enam sebab bila puasa lepastu kena susukan baby ni mencabar juga. Puasa I tahun ni pun Alhamdulillah beberapa hari je tak dapat puasa sebab period. Tak ada pun menyusu baby sampai tak larat nak puasa. I syukur badan okay sikit walaupun penat la juga lagi-lagi lepas baby susu confirm haus.



Itu jela cerita puasa dan raya I tahun ni. Tahun 2020 I tak balik Perak lagi jumpa parent ahaha Paling lama dalam sejarah dan memang dah tak sabar nak balik jumpa parent dan adik-adik. Harap cepat la habis covid19, pkpd semua ni. Amin.




Raya 2020

Hai korang. Dah lama rasanya I tak buat giveaway. I memang suka buat giveaway tapi selalunya tak cukup masa. Nak cari bloglist baru pun I tak sempat buat hahaha jadi I plan nak buat bloglist baru bila dah tukar baju blog yang baru la. Kita sabar je tunggu settle benda satu-satu.


Kali ni giveaway I tak buat dekat blog tapi dekat instagram. Giveaway best boleh menang RM100 e-voucher. Banyak tau RM100 tu. Macam-macam boleh beli. Cara nak memang pun mudah saja. Giveaway kali ni dibawakan khas oleh Kaitlifestylestore. Kalau korang pergi singgah instagram @/kaitlifestylestore nidia ada jual pelbagai jenis makanan sihat, natural dan organic. Makanan baby yang sihat pun ada. Antara produk yang ada di website dia yang I suka sangat adalah chia seed, raisins, quinoa dan pelbagai jenis vegan and healthy food.



Boleh tengok gambar bawah ni antara produk yang I dah cuba. Semua sedap dan of course menyihatkan. Favourite I, Roasted Cashew Honey. Memang sedap jadi kudapan bila menaip blog ni. I pun ada buat unboxing di IGTV jadi jemput la tengok produk yang menarik. Boleh klik SINI okay | Shesyeeraa X Kaitlifestyle





Kalau korang nak join boleh follow step dibawah:
1. Follow instagram @/kaitlifestylestore dan instagram I, @/shesyeeraa
2. Komen di mana-mana gambar di instagram @/kaitlifestylestore dan tag I serta dua lagi kawan korang.
3. Tunggu I umumkan pemenang.


Senang kan! Jum la join ramai-ramai.

Kaitlifestyle Giveaway Menang RM100

Johor Bharu, Mei 27, 2020 – Walaupun negara kini menghadapi situasi sukar akibat wabak Covid-19, semangat saling mambantu, murah hati dan saling percaya-mempercayai tetap utuh dalam kalangan rakyat. Kemudahan lama seperti pantri makanan untuk kegunaan ramai kini diberi wajah baru. 


Inisiatif pantri makanan #AyamWithYou oleh Ayam Brand™ dan 13 buah rumah kebajikan dari seluruh negara kini giat membantu pertubuhan amal dan memperkasakan mereka untuk membantu komuniti setempat yang memerlukan. 





Sebagai contoh, di Pertubuhan Kebajikan Shafar Johor Bahru di Kampung Pasir meneraju usaha membantu komuniti setempat ini dengan menguruskan pantri #AyamWithYou di sini. 


“Kami bimbangkan kebajikan sesetengah keluarga di sini terutamanya ketika Ramadan dan Hari Raya. Kami sendiri tidaklah mewah, tetapi keperluan mereka lebih mendesak. Kami pernah menyertai kempen Ayam Brand™ Community Care pada masa lalu. Tahun ini, Ayam Brand™ sekali lagi memberikan kepada organisasi kami bekalan produk makanan mereka untuk tempoh dua bulan dan menyarankan pantri makanan atau gerobok rezeki sebagai satu penyelesaian untuk komuniti ini. Mereka telah menyediakan gerobok kalis cuaca ini dan satu bekalan produk berasingan yang boleh kami gunakan buat membantu komuniti kami,” kata pentadbir Pertubuhan Kebajikan Shafar Johor Bahru, Puan Fauziah Shaik Omar.


Pantri kalis cuaca ini dipasang di hadapan rumah kebajikan tersebut supaya penjarakkan sosial dapat dilaksanakan. Ia terbuka untuk kegunaan umum 24 jam. Penduduk menghantar maklumat mengenai pantri makanan ini menerusi kumpulan komuniti di media sosial dan aplikasi Whatsapp, manakala anak-anak yang tinggal di rumah kebajikan ini diberi tugas menambah produk Ayam Brand™ tersebut setiap hari. 


“Kami menghantar khidmat pesanan ringkas menerusi WhatsApp dan Facebook memberitahu semua penduduk bahawa bahan makanan di dalam pantri tersebut adalah percuma bagi yang memerlukan, manakala mereka yang ingin menyumbang boleh sumbangkan makanan kering, snek, alat tulis, produk pencuci dan barangan keperluan lain. Anak-anak ini gembira diberi tanggungjawab menguruskan pantri makanan ini dan memastikan bekalan sentiasa penuh kerana mereka berpeluang mengamalkan budi pekerti yang mulia dan sikap murah hati,” kata Puan Fauziah.


Respon terhadap inisiatif ini amat menggalakkan dengan peruntukan harian produk Ayam Brand™ seperti tuna, kacang panggang, kacang pea, nanas dalam tin dan santan kelapa laku di kalangan penduduk, dan barang keperluan lain ditambah dengan sokongan padu daripada ahli komuniti. 


“Kami menemui beberapa item yang tidak disangka-sangka di dalam pantri termasuk sayuran segar, buah kurma, susu bayi, lampin dan biskut Raya! Kami dapat merasakan keakraban #KitaJagaKita itu. Projek pantri makanan #AyamWithYou telah menjadikan Ramadan dan Raya ini amat istimewa dengan membina ikatan antara kami berasaskan budi pekerti mulia, sikap saling mempercayai dan bantu-membantu sesama ahli komuniti. Ini membolehkan kami menyumbang secara aktif ke arah kesejahteraan semua,” tambah beliau. 


Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbangkan lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, seterusnya menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 21,800 orang dari 524 buah organisasi dan NGO amal sejak 12 tahun lalu. 


Tahun ini jenama tersebut membantu menyokong barisan hadapan Covid-19 di Hospital Sungai Buloh, 13 buah rumah kebajikan, inisiatif pantri makanan #AyamWithYou, dan pusat transit gelandangan Anjung Singgah Kuala Lumpur, dengan perancangan untuk membantu lebih banyak lagi organisasi dan komuniti. 





“Covid-19 telah mengubah sama sekali perancangan awal kami untuk kempen tahunan Ayam Brand™ Community Care Campaign kali ke-13, tetapi kini kami dapat melihat kesan positif hasil daripada inisiatif pantri makanan #AyamWithYou. Ia mengubah naratif rakan kongsi kebajikan kami daripada menjadi penerima bantuan kepada penyumbang dan penderma dalam komuniti masing-masing. Komuniti di sini telah menerima konsep pantri makanan ‘sila ambil yang anda perlu sahaja’. Ini menghasilkan kitaran kebaikan yang mampu memastikan inisiatif ini terus kekal,” kata Pengurus Pemasaran Ayam Brand, Nathan Deverre.


Kakitangan Ayam Brand™ turut sama menghebahkan mengenai pantri makanan ini supaya lebih ramai boleh mendapat manfaat dan turut memberi sumbangan. Mereka menjadi antara penyumbang pertama dengan menyumbangkan item bukan makanan ke dalam pantri tersebut. 


“Kami menghantar senarai barangan yang diperlukan bermula dengan kaum keluarga dan sahabat handai. Sesiapa yang boleh terus menghantar item tersebut ke pantri, ramai daripada kami yang sanggup dan berminat untuk membantu. Malah mereka turut mengongsikan lokasi pantri dengan golongan yang memerlukan. Setiap daripada kita boleh membantu dengan cara tersendiri,” kata seorang eksekutif Ayam Brand™ yang tinggal di kawasan projek pantri ini. 


Pantri makanan #AyamWithYou terletak di No. 15, Jalan Limau, Kampung Pasir, 81200 Johor Bahru, Johor Jadilah sebahagian daripada usaha murni memberi dan menerima barang keperluan ini. 


Untuk maklumat lanjut mengenai inisiatif pantri makanan #AyamWithYou, layari https://www.ayambrand.com.my.  



Pertubuhan Kebajikan Shafar Johor Bahru Bina Pantri Makanan #AyamWithYou, Bantu Komuniti Kampung Pasir

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.