Usahawan antara salah satu golongan yang sangat terkesan dengan musim pandemik Covid-19 ni kan? Banyak perniagaan yang dah tutup dan tak mampu untuk teruskan berniagaan disebabkan oleh Covid19. Bukan itu sahaja, ada juga usahawan yang terpaksa menanggung hutang yang banyak. Kalau korang usahawan yang terkesan dengan Covid19 mungkin korang  boleh cuba pasarkan produk korang secara dalam talian. Platform E-dagang sangat membantu para usahawan untuk bertahan semasa pandemik Covid19 ni.

 

Platform E-dagang seperti PG Mall merupakan E-dagang No. 1 di Malaysia dan telah ditubuhkan dari tahun 2017. PG Mall merupakan satu-satunya E-dagang tempatan di Malaysia. Menerusi satu laporan di Iprice, PG Mall berada dikedudukan top 3 laman E-dagang. Jadi tak hairan la PG Mall dah jadi laman kegemaran I untuk shopping.

 



Berniaga Hingga ke China Dengan PG Mall

Pg Mall telah menjalankan satu inisiatif untuk usahawan-usawan tempatan bagi membantu merancakkan lagi ekonomi. Program ‘Jual ke China’, usahasama PG Mall dan JD.com, platform dalam talian terbesar di China untuk menghubungkan peniaga tempatan kepada pembeli. Bagi I program ni sangat bermanfaat sebab ada pelbagai jenis servis logistik dan jenis pembayaran disediakan. Jadi perniaga dan pembeli boleh menggunakan servis yang disediakan mengikut keselesaan.

 

Korang pernah dengar tak kempen PENJANA? Mesti pernah dengar kan sebab kempen ni aktif membantu penjual tempatan tidak kira mikro ataupun perusahaan kecil dan sederhana. PG Mall juga bekerjasama dengan kerajaan dalam kempen ini serta beberapa kempen lain seperti Shop Malaysia Online (SMO) dan Kempen Beli Barangan Malaysia (KBBM).

 



Bagi I usaha PG Mall untuk membantu perniaga tempatan berjaya sebab PG Mall antara top 3 laman yang paling dikunjungi dalam talian di Malaysia. Kerjasama bersama JD Worldwide diharapkan dapat membantu perniagaan tempatan untuk terus berkembang maju dan pulih seperti sediakala. Dato’ Wira Louis Ng Chun Hau, Pengasas dan Pengarah Urusan PG Mall mengatakan, salah satu objektif utama PG Mall adalah untuk membantu perniaga tempatan berkembang dan produk buatan Malaysia lebih dikenali dipasaran dunia. Program ‘Jual ke China’ ini memang bersesuaian dengan tagline PG Mall “Bridging Local to the World”. 


Program ni juga bagus untuk peniaga di luar sana sebab servis yang disediakan seperti pendaftaran jenama di JD, perincian produk dalam bahasa Cina, bahan untuk kempen dan pemasaran serta perkhidmatan pelanggan dapat memenuhi semua keperluan peniaga. PG Mall bukan sahaja ingin memperluaskan pasaran tempatan di China tetapi PG Mall juga dalam usaha mengembangkan sayap ke Indonesia. Bayangkan produk peniaga Malaysia berada di pasaran antarabangsa. Best kan? I pun rasa nak jual produk sendiri. 


Kalau korang pun nak membantu para peniaga tempatan jum la shopping di PG Mall. Ada pelbagai jenis barangan untuk semua peringkat umur.  Klik je PG Mall okay.

 
#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform 
#ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #SelltoChina #PGMallxJDWorldwide
 

 



Usahasama PG Mall dan JD Worldwide Untuk Peniaga Tempatan

Salam. Alhamdulillah lagi beberapa hari je nak habis pantang. Berpantang kali ni memang lain sikit I rasa sebab baru dua minggu macam tu dah aktif buat itu ini hahahaha. Tak macam orang pantang pun ada stokin entah kemana, bengkung entah ke mana. Tahniah la mommies yang rajin berpantang sampai habis hari tu. I tak rajin cuma bab makan je la pantang. Bab lain malas ye lagi-lagi bila tak ada orang pantau ni hihihi.


Sebab tak boleh nak tidur walaupun pening lalat juga tak boleh tidur, mari la share dekat blog aktiviti berpantang I. Pantang kali ni Alhamdulillah murah rezeki nak ambil confinement lady. Kalau korang tak pasti confinement lady tu apa, orang yang jagakan korang dalam pantang. Yang tolong urut, sediakan makanan, sauna, mandian semua tu la bergantung pada pakej yang korang ambil. Masa berpantang anak pertama, mama I je jaga. Kali ni Aiman offer ambil confinement lady, I lagi suka laaa.


I cari confinement lady untuk area Perak dekat facebook je. Susah juga bila cari last minit dan bagi kawasan Perak ni tak berapa ramai dan banyak pilihan. Nasib baik I jumpa facebook Perak Confinement Lady and terus whatsapp kalau tarikh I bersalin masih ada slot kosong. Nasib ada lepastu terus la pilih pakej yang sesuai dengan budget and bayar deposit. I ambil pakej untuk tujuh hari. Boleh tengok bawah ni pakej tujuh hari ada servis apa okay. I ambil pakej ratu 7 hari RM1280 belum termasuk caj transport.


Berbaloi ke tak ambil confinement lady? Bagi I berbaloi sebab jadual pantang I rasa lebih teratur dan banyak masa untuk rehat. Tak payah susah-susah nak buat apa-apa dan tak susahkan orang lain juga. Kena sediakan duit je hahahaha bab duit ni memang awal-awal kena kumpul. Kalau la I ada rezeki untuk anak ketiga nanti memang wajib nak ambil confinement lady juga. Baby kedua ni I pantang rumah mertua. 


Jadual confinement lady I waktu pagi. So pagi dalam 8,9 pagi confinement lady dah datang. If baby tak tidur, dia siapkan baby dulu. Siap mandi, pakai baju, tungku baby, urut minyak. Tak payah susah mummy nak mandikan. Sambil tunggu baby mandi main game hahaha.


Untuk I pula bergantung pada hari tersebut sesi urut, scrub atau lulur. Untuk tujuh hari tu, 5 hari urut, 1 hari lulur dan 1 hari scrub. Mandian herba setiap hari memang best sangat bau herba dia sebab panaskan mandian tu dalam bilik semerbak bau herba. Tak payah susah nak beli herba mandian sebab dah ready je walaupun I ada beli juga nanti guna masa penutup pantang jela hihi. Sauna maybe dalam 5 kali macam tu. I suka gila sauna rasa nak beli je mesin sauna tu tapi tak ada space dah dekat rumah ni tunggu pindah rumah sendiri jela.


Pakej I juga termasuk masakkan makanan. Nanti confinement lady tu masakkan dekat rumah kita tapi dia dah siap bawa bahan semua. Memang mudahkan urusan tapi masakan tu sekali jela sehari. Boleh la makan masa lunch. Biasa I sarapan milo or susu je dengan biskut atau roti. Dinner pula kalau ada lagi balance lauk lunch makan je hahahah sebab banyak juga dia masak.


Makanan yang confinement lady sediakan untuk I

I screenshot dari Facebook diaorang je sebab tak ada gambar langsung hahahahaha. Masa ni tak silap I yang dalam aluminium foil tu salmon and salmon dah la favourite I. Berselera sis makan.


Bab tangas tu pun I suka juga macam best sangat rasa. Siapa pernah try tangas? I pun pertama kali tangas masa pantang ni la kalau tak mungkin tak kan try. I google juga kebaikan bertangas ni dan memang digalakkan bertangas sebab banyak kebaikkan untuk wanita. Sebelum bersalin tu pun I ada beli toilet bowl untuk sitz bath. Boleh buat tangas basah tak silap I nama dia dan buat rendaman sitz bath tu la. I kalau free je baby tak nangis dan elok tidur, memang I buat. Nak tak I share sitz bath dekat next blog????


Guna servis Perak Confinement Lady ni bagi I semua okay. Layanan okay, urutan dia pun best. Memang rasa selesa je. Kalau korang tinggal kawasan Perak tak kira la mana-mana bahagian Perak pun boleh la try perkhidmatan diaorang sebab diaorang cover satu Perak tak silap I. Harga pun I rasa berbaloi dan mampu milik berbanding dengan beberapa confinement lady yang I dah survey. 

Kalau bersalin lagi kena juga ambil pakej ni hahaha

I tak ada gambar langsung masa confinement lady datang sebab memang tak pegang handphone pun. I busy menikmati setiap sesi yang ada hahahah sampai tangkap gambar pun tak sempat. Handphone letak tepi sebab nak rehat cukup-cukup. Maybe itu salah satu sebab I rasa bertenaga sikit pantang kali ni. Tak payah nak fikir banyak benda. Baby pun tak banyak meragam dan baik je. Alhamdulillah harap masuk bulan baru nanti tak ada la meragam pelik-pelik. 


Berpantang Dengan Perak Confinement Lady

Hi. Mummies ada tak pengalaman baby prolonged jaundice ni? Bagi yang tak tahu prolonged jaundice ni apa, baby demam kuning yang berlarutan agak lama. Tak silap I lebih 14 hari dari hari lahir. I baca banyak juga mummies yang share anak prolonged jaundice ni jadi I pun nak kongsi juga dekat sini.


Ikutkan lepas je baby duduk bawah lampu biru atau pun lampu fototerapi (phototherapy) bacaan kuning baby lebih cepat turun. Anak I pulak awal-awal dalam dua minggu lepas lahir tu bacaan kuning dia kejap turun kejap naik tapi naik tu tak ada la pada tahap yang membimbangkan. Sebab anak I lahir dekat Perak, so checkup bacaan kuning tu dekat Hospital Batu Gajah. Disebabkan I bukan golongan darah yang high risk, setiap dua hari kena pergi check bacaan kuning baby atau bilirubin tu.

Nak check level bilirubin tu pulak kena ambil darah baby. Kesian juga asyik kena ambil darah je. Lepastu I sambung checkup kuning baby dekat JB pula. Pergi klinik kesihatan terus diaorang refer ke pakar kanak-kanak sebab demam kuning yang agak lama.


Dekat klinik pakar kanak-kanak pula akan ambil darah dan check juga air kencing baby. Masa anak pertama I ada juga check air kencing ni tapi anak pertama I tak ada prolonged jaundice. Cara nak kumpul air kencing baby tu nanti guna pek plastik kecil je letak dalam diaper baby. Nak tunggu baby I kencing boleh tahan lama juga la hahahah sebab first time letak pek kencing tu dia poop, plastik tu tak boleh guna dah kotor sangat hahahah. Next plastik baru berjaya.


Salah satu cara/tips I buat nak bagi baby kencing cepat, bagi dia rasa sejuk sikit. Bukak stokin and letak wet tissue dekat badan dia lap-lap macam tu ke. Cara kedua macam biasa la bagi susu banyak-banyak confirm la kencing kan. Jangan bagi dia tidur masa nak tunggu air kecing tu. I bagi je dia susu banyak-banyak lepastu sebab berjaga lama sangat, masa nak tunggu result darah dan air kecing, lena sangat tidur. Nasib tak meragam sebab berjaga lama hahahah waktu tunggu nurse bagi date next appointment and sampai dah nak balik pun masih lena 


Lepas dah check bacaan kuning dan air kencing, Alhamdulillah bacaan kuning turun tapi masih bukan ditahap yang normal dan air kencing pun normal. Doktor suruh I beli Appeton syrup dekat farmasi luar untuk bagi pada baby. Balik appointment klinik tu terus pergi farmasi beli.






Harga Appeton Syrup/ Appeton Multivitamin Plus Drops ni boleh tahan mahal juga RM40++. Dose 1ml sekali sehari. I baru nak try bagi dia esok sebab siang tadi lepas balik klinik lupa nak bagi. I nak bagi waktu siang dengan harapan dia lebih banyak nak susu waktu siang. Buat masa ni waktu malam I berjaga gap dua jam je baby kejut nak susu. Tak ada la meragam malam-malam ke apa. Harap sentiasa la macam tu lena sikit malam I.


Untuk next appointment lagi 20 hari macam tu harap juga bacaan kuning dia turun di tahap yang normal. I memang usaha bagi susu banyak-banyak. Next post I share tips yang I dapat dari mommies lain untuk turunkan kuning baby okay. Ada yang I cuba ada yang I tak cuba tapi mana tau sesuai untuk baby korang.


Baby Prolonged Jaundice

Alhamdulillah I dah selamat bersalin anak kedua. Jadi harus la share dekat blog sendiri pengalaman bersalin kedua ni kan. I rasa pengalaman bersalin anak pertama I ada kongsi jugak dekat blog nanti I cari link entry okay.

Beraya berempat tahun ni

Pengalaman bersalin anak kedua ni mesti la berbeza dengan anak pertama. Lagi-lagi I bersalin musim pkp ni yang semua benda terhad seperti suami tak boleh teman masuk labour room. Ya sedih la juga bersalin teran sorang-sorang dekat labour room tu hihi tapi I bersyukur juga sebab I dah ada pengalaman masa anak pertama jadi tak ada la terkial-kial sangat sorang-sorang.


Due date I 5 may 2021. Husband I balik Perak dari Johor 26 april. I dah pesan dekat baby, abah balik Perak baru keluar okay tapi baby dengar cakap sangat dah 4may pun tak keluar-keluar lagi. I memang risau la kalau kena czer ke apa sebab baby tak nak keluar lagi so esoknya 5may tu I ajak Aiman pergi beli baju raya dia dekat Angsana Mall sebab baju raya dia je tak ada lagi. Ajak jalan mall dengan harapan cepat sikit rasa sakit nak bersalin tu datang. Tapi I jalan dekat Mall tak lama pun, rasa macam tak sempat nak penat sangat dah balik dalam tengah hari sebab Ayhan sakit perut popo dia keras sikit sebab makan lemang and ketupat palas. Makan kemain banyak nasib I urut2 sikit kaki perut semua lepastu posisikan dia bertinggung tu settle jugak keluar semua. 


Petang tu I ajak Aiman pergi bazar pulak sebab sepanjang ramadhan memang I tak jejak bazar lagi lepastu nak banyakkan berjalan alang-alang tu. I pergi dengan Aiman je and yessss. Berhasil ye jalan banyak-banyak ni. I rasa macam period cramp yang over sikit waktu jalan-jalan bazar tu tapi masih boleh tahan and jarak dia tak kerap sangat. Balik rumah terus I makan siap-siap banyak sebab risau nanti nak terberanak tak sempat makan pulak hahahaha. I siap download apps untuk kira kekerapan contraction tu so senang nak tengok dah boleh pergi hospital ke tak.


Bersalin anak pertama I kurang nikmati contraction tu sebab I induce. Bagi I memang berbeza rasa dia. I pergi hospital dalam pukul 11 malam macam tu. Mula-mula pergi Hospital Batu Gajah sebab risau kena pergi hospital terdekat dulu. I tanya Batu Gajah boleh tak terus pergi Ipoh je so dapat green light terus pergi Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh (HRPB). Ayhan dulu pun bersalin HRPB sebab induce tu. Jadi I ingat nak bersalin anak kedua hospital sama juga la. Lagi pun HRPB bahagian bersalin dan wad semua dekat bangunan baru jadi maybe pengalaman bangunan baru best juga.


Dah sampai HRPB tu if korang dari negeri lain lepastu tak cukup hari untuk tempoh kuarantin, kena buat swab test. Nasib baik I dah cukup tempoh balik dari Johor haritu lepastu Aiman pun memula diaorang dapat tahu dari Johor kecoh juga la takut ada covid ke apa tapi dah cukup tempoh juga so semua okay tak payah swab test sebab I tak ready ye tengah sakit contraction kena swab test pulak. Dah masuk bahagian untuk check kandungan semua dan daftar, terus diaorang hantar bahagian labour room. Masa tu I punya bukaan dah 5,6cm dah tapi sakit tu masih boleh tahan lagi.

Paling tak suka cucuk benda ni sakit gila


Masuk labour room memang sorang-sorang sahaja, husband tak boleh ikut. Lepastu macam biasa bawa barang baby seperti baju, swaddle and pampers je. Untuk ibu pula bawa pad dan seluar dalam. Dah baring dekat katil labour room, macam-macam bunyi orang nak bersalin la I dengar. Memang busy labour room tu lepas sorang-sorang bersalin lepastu eh tetibe I giliran I pulak. Sakit dia boleh tahan ya sebab I bersalin malam, tak ada epidural. Nak mintak ubat tahan sakit pun tak sempat, dah boleh teran dah hahahahah. Sama macam anak pertama, anak kedua pun I ambil masa lama nak teran hahahahaha ingat anak kedua ni senang sikit la nak keluar, tak ada la senang sangat tsktsk. Dalam pukul 3.30pagi selamat la bersalin.


Walaupun bersalin awal jugak, dalam pukul 8,9 pagi baru I masuk wad. Tak sure kenapa lama sangat baru tolak masuk wad tapi lama sikit la I dapat berehat sebab masa masuk wad baru diorang letak I sekali dengan baby. Masuk wad pun suami tak boleh masuk, boleh bagi barang dekat guard je. Masa bersalin Ayhan, sempat la Aiman tolong mandikan semua. Anak kedua kena berdikari sendiri.

Milo and biskut nurse bagi lepas dah settle semua dalam labour room

Pengalaman I bersalin bangunan baru HRPB ni memang lagi selesa la dari tempat lama. Katil selesa, lif semua selesa, toilet pun besar dan selesa. Okay je bersalin dekat hospital kerajaan cuma tak dapat la nak husband teman ke apa memang kena berdikari ye. Kalau I bersalin anak pertama haritu lepastu Aiman tak teman confirm stress sebab tak tau pape hahahaha Harap kalau ada rezeki bersalin anak ketiga nanti ada la duit nak bersalin private pula.


Perbezaan bersalin anak pertama dan kedua pula memang banyak. Anak pertama dulu I turun darah sikit lepastu air ketuban kurang tu kena induce. Anak kedua ni sakit contraction je. Tempoh sakit tu memang berbeza anak pertama 24jam jugak I tunggu jalan buka sebab induce tu. Anak kedua dalam beberapa jam je sakit itupun sakit sangat yang I tak boleh tahan tu sekejap saje yang lain dari petang tu bearable lagi.

menu and pemandangan dari katil wad

Pemandangan dari wad


Sekarang I dalam pantang lagi and Alhamdulillah semua okay je. Cuma baby punya demam kuning kadang naik kadang turun nanti I kongsi dekat entry lain okay.

Pengalaman Bersalin Anak Kedua Musim PKP


Kuala Lumpur, 11 Mei 2021– Wabak COVID-19 masih berada dalam kalangan kita. Sementara pelaksanaan program imunisasi sedang berjalan, rakyat Malaysia juga bertindak dengan penuh tanggungjawab mengikut seruan kerajaan untuk lindung diri, lindung semua, dengan mengambil berbagai langkah berjaga-jaga untuk mengawal penularan virus COVID-19 ini.

Sementara duduk di rumah, mengamalkan penjarakan sosial, memakai pelitup muka, mencuci atau sanitasi tangan, pemeriksaan suhu badan adalah sebahagian daripada norma baharu kita, Malaysia yang bersemangat #kitajagakita menyukai inovasi teknologi pencuci pakaian terbaru TOP yang terbukti menyingkirkan 99.9% virus termasuk virus SARS-CoV-2 yang mengakibatkan COVID-19, dan Influenza A2. 

Pautan di media sosial dengan hashtag (#TOPcaresforYOU #TOPsayangisemua #TOPneversettles) telah membanjiri laman media sosial setelah orang ramai kembali ke tempat kerja, sekolah dan berada di luar rumah berkongsi cara menangani norma baharu iaitu membersihkan baju dengan pencuci pakaian anti-virus TOP untuk melindungi mereka yang berada di rumah. 

TOP, jenama pencuci pakaian No 13 di seluruh Malaysia, memperkenalkan “Advanced Micro-Clean TechTM” sebagai respon secara langsung kepada kebimbangan pengguna terhadap kemungkinan virus berbahaya yang masih melekat pada baju yang telah dicuci, dan seterusnya membawa risiko kepada mereka yang tersayang. “Advanced Micro-Clean Tech” TOP mampu untuk menanggalkan 99.9% virus, bukan sekadar bakteria. 

“Advanced Micro-Clean TechTM” TOP menerusi revolusi “Anti-Microbial Tech” daripada Lion Jepun menggunakan teknologi pencuci pakaian generasi baru yang berkesan menyingkirkan 99.9% virus berbahaya (SARS-CoV-2, lebih dikenali sebagai COVID-19 & Influenza A) dan bakteria2. Rumusan khas ini bertindak segera dengan mengunci virus dan bakteria lalu menyingkirkannya daripada pakaian dengan satu cucian berkuasa.

“Advanced Micro-Clean Tech” TOP mempertingkatkan prestasi rumusan yang tersedia dengan semua fungsi TOP yang terkenal termasuk anti-sebum, anti bau hapak, anti-debu hama, ditambah dengan keberkesanan menyingkirkan 99.9% virus berbahaya dan bakteria untuk perlindungan optimum. Ia juga menembus jauh ke dalam serat pakaian untuk menarik keluar kesan peluh, minyak badan dan kotoran yang terperangkap, disamping mencegah kotoran dalam air basuhan daripada melekat kembali pada pakaian, memastikan pakaian anda bersih menyeluruh setiap masa dan berbau segar.

“Advanced Micro-Clean Tech” TOP dengan Anti-Microbial Tech telah dilancarkan tepat pada masa kepada mereka yang inginkan ketenangan minda dan memastikan telah mengambil langkah untuk mengurangkan risiko daripada menyebarkan virus kepada orang tersayang dan masyarakat secara tidak sengaja.

Menurut Southern Lion Sdn Bhd, Pengurus Besar Kanan, Cik Carmen Foo, pelanggan Malaysia telah membuat pilihan bijak dengan memilih “Advanced Micro-Clean Tech” TOP untuk fungsi penyingkiran 99.9% anti-virus, yang dapat menanggalkan virus COVID-19 dari fabrik, di mana ia pilihan yang penuh tanggungjawab untuk mereka sendiri, ahli keluarga dan masyarakat. Rumusan ini telah diuji oleh makmal bebas di Jepun dan terbukti berkesan menanggalkan virus sehingga 99.9% terutamanya COVID-19 & Influenza A.

“Bahkan sebelum wabak ini, Lion Corporation di Jepun telah mengkaji teknologi pencuci pakaian anti-virus untuk memberi gaya hidup yang lebih bersih menyeluruh kepada pengguna kami. Kami memperkenalkan teknologi pencuci pakaian yang inovatif dan penting ini kepada Malaysia hanya selepas memastikan rumusan yang lengkap supaya ia berkesan melawan virus, terutamanya SARS-CoV-2. Rakyat Malaysia menghargai tawaran produk inovatif kami kerana ia sesuai dengan norma baharu kita, dan memberi ketenangan minda kepada mereka. Untuk TOP, kami berasa bangga kerana menyumbang kepada #kitajagakita dengan menawarkan rangkaian pencuci pakaian inovatif ini.”

“Kepercayaan dan keyakinan para pengguna telah mendorong TOP untuk menjadi jenama pencuci pakaian nombor satu di Malaysia selama bertahun-tahun. Kami berterima kasih kepada mereka melalui komitmen kami untuk terus berinovasi berdasarkan pandangan pengguna dengan tujuan menjadikan kehidupan dan gaya hidup mereka lebih baik dan bersih,” jelas Cik Foo. 

“Kami berasa bangga dapat meningkatkan kesedaran warga Malaysia dari peringkat masyarakat untuk mengambil berat melalui inovasi termaju TOP. Kita masing-masing dapat memainkan peranan penting dengan mengambil langkah-langkah kecil seperti memakai pelitup muka, membersihkan tangan dan mencuci baju dengan pencuci yang boleh menyingkirkan virus.”

“Sejak saya kembali bekerja, saya bimbang sekiranya ada terbawa balik virus bersama pakaian, sebab nenek saya tinggal bersama kami. Oleh itu, kami harus berhati-hati. Bila saya mendapati TOP dapat menyingkirkan 99.9% virus termasuk COVID-19, terus saya mendapatkannya untuk keluarga saya. Kami sudah biasa dengan menanggalkan baju kotor dan meninggalkannya dalam bakul baju yang tertutup sebaik sahaja sampai di rumah, sebelum mandi. Kami akan mencuci baju setiap petang untuk mengurangkan risiko penularan. Saya berasa senang hati menggunakan TOP sebab ia menyingkirkan 99.9% virus,” kata Wenny Soong, ibu kepada dua anak.

Wenny Soong, pendandan rambut, memastikan keluarganya selamat dengan sabun pencuci TOP Anti-virus yang boleh menyingkirkan 99.9% virus termasuk virus COVID-19 pada pakaian.



Muhammad Syahidee, pemandu e-hailing mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan penyebaran virus dengan menggunakan sabun pencuci TOP Advanced Micro-Clean Tech jenis cecair yang menghapuskan 99.9% virus dan bakteria pada pakaian.


“Sebelum wabak ini saya tidak tahu perbezaan antara virus dan bakteria. Saya risau akan menyebarkan penyakit ini kepada keluarga, kawan-kawan, pelanggan dan rakan sekerja secara tidak sengaja kerana saya pekerja barisan hadapan. Saya mendapati TOP menyingkirkan 99.9% virus termasuk COVID-19 dari pakaian saya, dan ia memberi jaminan dan ketenangan minda kepada saya. Menjaga kesihatan adalah tanggungjawab kita semua. Inilah #kitajagakita. Kini saya lebih pentingkan kebersihan berbanding dengan masa lalu. Tiada seorang yang harus menjadi penyebar virus,” jelasnya.

Pengguna TOP setia sejak sekian lama, Syakirah Yusof, rangkaian baru Antivirus 99.9% Advanced Micro-Clean Tech TOP adalah tepat pada masanya.

“Ibu bapa saya guna TOP, saya pun guna TOP untuk banyak tahun sebab fungsi anti bau hapak dan anti-sebum amat berkesan pada baju berbau peluh dan tiada bau semasa pengeringan dalam rumah. Saya amat gembira kerana TOP masih mengekalkan kesemua fungsi yang saya gemari dan berkesan menyingkirkan 99.9% virus termasuk penyebab COVID-19. TOP memang berkesan membersihkan kotoran biarpun yang dapat dilihat ataupun yang tidak kelihatan dan saya boleh merasainya. Saya juga suka bau wangi pada baju selepas mencuci dengan TOP,” kata Syakirah Yusof, peguam.

Pengguna setia TOP, Syakirah Yusof kagum dengan pencuci rendah buih Advanced Micro-Clean Tech dari TOP yang mampu menghapuskan 99.9% virus.

“Advanced Micro-Clean Tech” TOP 99.9% Antivirus terdapat dalam bentuk serbuk, cecair dan rendah buih untuk pilihan anda. Para pelanggan serbuk pencuci TOP boleh menikmati faedah “Advanced Micro-Clean Tech” melalui pilihan Super White, Super Colour, Super Hygienic, Blooming Freshness dan Silky Miracle. Untuk pelanggan rangkaian cecair TOP, mereka boleh memilih dari rangkaian Brilliant Clean, Colour Protect, Odour Buster, Stain Buster, Blooming Pleasures dan Silky Miracle. “Advanced Micro-Clean Tech” TOP juga terdapat dalam Super Low Suds dan Super Low Suds Blooming Garden (serbuk) serta Smart Clean (cecair) dalam rumusan rendah buih yang direka khas untuk mesin basuh muatan hadapan, demi cucian yang cekap dan berkesan. Pencuci pakaian TOP boleh didapati di peruncit seluruh negara dan atas talian melalui Kedai Rasmi Shopee dan LazMall.

Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133. 

Mengenai Pencuci Pakaian TOP
TOP yang merupakan Jenama Pencuci Pakaian No 13 di Malaysia merupakan jenama yang inovatif, memberi tumpuan kepada pengguna oleh Lion Corporation Japan, yang telah menaikkan taraf cara kita mencuci pakaian di Malaysia melalui penyelidikan berterusan, menghasilkan inovasi termaju untuk berkhidmat dan memperbaikkan kehidupan pengguna. 

Ia terkenal dengan perjuangan konsep kehidupan bersih menyeluruh melalui inovasi teknologi pencuci pakaian yang berterusan. “Advanced Micro-Clean Tech” TOP yang baharu dengan Anti-Microbial Tech oleh Lion Jepun menggunakan teknologi pencuci pakaian generasi baru yang menyingkirkan 99.9% virus berbahaya (SARS-CoV-2, lebih dikenali sebagai COVID-19 & Influenza A) dan bakteria2 secara berkesan. Rumusan khas ini bertindak segera dengan mengunci virus dan bakteria lalu menyingkirkannya daripada pakaian dengan satu cucian berkuasa.

Pencuci pakaian serbuk Advanced Micro-Clean Tech TOP didatangi dengan 5 varian.


Ia mempertingkatkan prestasi rumusan yang tersedia dengan semua kefungsian TOP yang terkenal termasuk anti-sebum, anti-bau hapak, anti-debu hama, ditambah dengan keberkesanan menyingkirkan 99.9% virus berbahaya dan bakteria untuk perlindungan optimum. Ia juga menembus jauh ke dalam serat pakaian untuk menarik keluar kesan peluh, minyak badan dan kotoran yang terperangkap, disamping mencegah kotoran dalam air basuhan daripada melekat kembali pada pakaian, memastikan pakaian anda bersih menyeluruh setiap masa dan kekal segar.

Sebagai sebuah jenama yang memenangi pelbagai anugerah, TOP dipercayai oleh pelanggan dan dikenali oleh industri. Antara anugerah yang dimenangi baru-baru ini: Pemenang Emas People’s Choice di Putra Brand Awards 2020. 

TOP boleh didapati di seluruh negara melalui pasar raya besar, pasar raya, kedai cucian dan laman atas talian yang dipercayai, TOP boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan saiz paket, bersesuaian dengan keperluan cucian yang berlainan. Untuk maklumat lanjut: layari http://www.southernlion.com.my

Kesemua Pencuci Pakaian “Advanced Micro-Clean Tech” adalah 
•Menyingkirkan 99.9% Virus Berbahaya (SARS-CoV-2, lebih dikenali sebagai COVID-19 & Influenza A) dan Bakteria2 untuk Perlindungan Optimum.
•Menarik keluar Kesan Peluh, Minyak Badan dan Kotoran Terperangkap untuk Pembersihan Menyeluruh.
•Mencegah Bau Hapak walaupun Dikeringkan di Dalam Rumah. 
•Menyingkirkan 99.9% Debu Hama2 yang Menyebabkan Alahan.

Pencuci pakaian cecair Advanced Micro-Clean Tech TOP didatangi dengan 6 varian

Pencuci Pakaian Serbuk “Advanced Micro-Clean Tech” TOP 
Pencuci pakaian serbuk “Advanced Micro-Clean Tech” TOP terdapat dalam pilihan Super White, Super Colour dan Super Hygienic yang terdapat dalam 750g, 2.3kg dan 3.8kg; sementara Blooming Freshness dan Silky Miracle terdapat dalam saiz paket 750g, 2.1kg dan 3.6kg masing-masing dijual dengan harga runcit yang disyorkan RM5.50, RM14.95 dan RM23.40.
 
Setiap pilihan terdapat fungsi pencuci pakaian unik untuk keperluan tertentu anda.  

Super White 
TOP Super White menjadikan pakaian anda putih dan cerah hanya dengan satu cucian hasil gandingan Blue Marine Whitening Tech.

Super Colour 
TOP Super Colour melindungi warna pada fabrik dengan Innovative Colour Enhancement Tech yang mengekalkan warna berseri lebih lama.

Super Hygienic 
TOP Super Hygienic menghilangkan bau peluh daripada cucian dengan Advanced Deodorising Tech, supaya anda dapat menikmati gaya hidup aktif yang lebih segar. 

Blooming Freshness
Top Blooming Freshness mengujakan deria anda dengan Freshcare Tech yang memberikan haruman bunga berkekalan sehingga 30 hari2.

Silky Miracle
Top Silky Miracle adalah keajaiban luar biasa daripada lembutan sutera, penjagaan fabrik dan wangian mewah sehingga 100 hari*.
*Mengandungi bahan-bahan aktif dan diuji di makmal Jepun. 


Pencuci Pakaian Cecair “Advanced Micro-Clean Tech” TOP 
Pencuci Pakaian Cecair “Advanced Micro-Clean Tech” TOP terdapat dalam pilihan Brilliant Clean, Colour Protect, Colour Buster, Stain Buster dalam saiz paket 1.8kg, 2.7kg dan 4kg dengan harga runcit yang disyorkan iaitu RM10.40, RM17.55 dan RM24.05; sementara Blooming Pleasures dan Silky Miracle terdapat dalam saiz paket 1.5kg and 3.6kg dengan harga runcit disyorkan RM10.40 dan RM24.05. 
Setiap pilihan terdapat fungsi pencuci pakaian unik untuk keperluan tertentu anda. 

Brilliant Clean 
TOP Brilliant Clean menanggalkan kotoran dan mencegah pakaian menjadi kusam dengan Superior Dispersion Power untuk cucian yang lebih bersih dan cerah. 

Colour Protect 
TOP Colour Protect melindungi warna pada fabrik dengan Innovative Colour Enhancement Tech yang mengekalkan warna berseri lebih lama. 

Odour Buster 
TOP Odour Buster menghilangkan bau peluh dan menyingkirkan 99.9% bakteria penyebab bau membiak atas pakaian dengan Advance Deodorising Tech untuk gaya hidup aktif yang lebih segar. 

Stain Buster 
TOP Stain Buster menembus setiap lapisan fabrik dengan Stain Removal Action untuk cucian yang bersih sepenuhnya dengan satu cucian. 

Blooming Pleasures
TOP Blooming Pleasures mengujakan deria anda dengan Freshcare Tech yang memberikan haruman segar berkekalan sehingga 30 hari2. 

Silky Miracle 
TOP Silky Miracle adalah keajaiban luar biasa daripada lembutan sutera, penjagaan fabrik dan wangian mewah sehingga 100 hari*.
*Mengandungi bahan-bahan aktif dan diuji di makmal Jepun. 

Pencuci rendah buih Advanced Micro-Clean Tech adalah untuk mesin basuh muatan hadapan.

Pencuci Rendah Buih “Advanced Micro-Clean Tech” TOP 
Untuk mesin basuh muatan hadapan, cecair TOP Smart Clean terdapat dalam saiz paket 2.7kg and 4kg pada harga RM24.65 dan RM31.00, serbuk TOP Super Low Suds terdapat dalam saiz paket 3kg dan 5kg pada harga RM28.90 dan RM39.90, sementara serbuk TOP Low Suds Blooming Garden terdapat dalam saiz paket 4.8kg pada harga RM39.90. 

Smart Clean Liquid 
TOP Smart Clean adalah pilihan bijak untuk mesin basuh muatan depan dengan High Efficiency Low Suds Tech yang memberikan cucian yang cekap dan berkesan setiap masa. 

Super Low Suds Powder
TOP Super Low Suds adalah pilihan yang lebih bijak untuk mesin basuh muatan depan dengan High Efficiency Low Suds Tech yang memberikan cucian yang cekap dan berkesan setiap masa.

Super Low Suds Blooming Garden Powder 
TOP Super Low Suds Blooming Garden memberi keseronokan untuk mencuci dengan High Efficiency Low Suds Tech serta Freshcare Tech yang memberi wangian bunga segar berkekalan sehingga 30 hari2.





Komitmen TOP untuk Inovasi Teknologi Pencuci Pakaian Berterusan Menghasilkan Detergen yang Menyingkirkan 99.9% Virus Tepat Pada Masa untuk Pemulihan Pandemik

Kuala Lumpur, 6 April 2021 – Anda mungkin antara 94 peratus golongan dewasa Malaysia yang mengalami penyakit gusi berdasarkan data National Oral Health Survey of Adults 2010. 

Punca utama penyakit gusi adalah plak, satu lapisan lembut dan melekit yang mengandungi berbilion-bilion bakteria. Apabila plak terkumpul di antara gigi, di sepanjang garisan gusi dan di dalam poket gusi, toksin dari bakteria akan merosakkan tisu gusi.

Kajian oleh Lion Corporation baru-baru ini ke atas 450 orang dewasa di Malaysia menunjukkan 80% responden mempunyai sekurang-kurangnya satu tanda dan gejala penyakit gusi yang ketara dan kebiasaanya adalah gusi berdarah atau bengkak, namun hanya 1% menyedari bahawa mereka mempunyai penyakit gusi (Projek Katsu 2017).

Kesihatan oral terbukti mempunyai kaitan rapat dengan kesihatan sistem badan. Kajian menunjukkan korelasi di antara penyakit gusi dengan masalah kesihatan lain termasuk penyakit jantung, strok, diabetes, artritis reumatoid dan yang terbaharu, Alzheimer. 

Langkah pencegahan dalam kesihatan oral seperti pengesanan awal dan rawatan penyakit gusi boleh mengubah keselanjaran penyakit oral, satu cara untuk menangani beban kumulatif ke atas kesihatan awam. 


Systema, pakar kesihatan gusi dari Jepun, kini berganding bahu dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Persatuan Doktor Pergigian Malaysia (MDA) dalam kempen Tanggungjawab Sosial Korporat untuk membantu orang awam ‘Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth’, dalam usahanya untuk meneruskan dan meningkatkan lagi kerjasama yang terjalin pada tahun-tahun sebelumnya.

Kempen tersebut bertujuan mendidik rakyat Malaysia dan meningkatkan amalan penjagaan oral mereka untuk kesihatan gusi yang lebih baik dengan mengedar maklumat kesihatan oral berasaskan fakta dan disokong oleh kajian kepada 2 juta orang Malaysian. Pemeriksaan gigi percuma bagi mengurangkan kadar penyakit gusi secara beransur-ansur dalam kalangan orang dewasa juga disediakan untuk menolong rakyat Malaysia mengenal pasti dan mencegah masalah kesihatan oral seperti penyakit gusi sebelum menjadi lebih serius. 


Kempen CSR yang holistik ini turut melibatkan pengagihan 10,000 unit ubat gigi Systema saiz percubaan kepada orang awam, 9,000 unit ubat gigi Systema saiz penuh kepada petugas barisan hadapan kesihatan oral, laman web interaktif www.gumhealthcheck.com yang memberi pendidikan mengenai tanda dan simptom penyakit gusi dan aplikasi penilaian kesihatan gusi percuma, pemeriksaan gigi percuma oleh klinik MDA yang mengambil bahagian, aktiviti pendidikan serta meningkatkan kesedaran di media sosial dan diskaun hebat produk Systema bagi memastikan produk kesihatan oral berkualiti mampu diperolehi oleh semua.

Satu kempen media sosial akan diadakan dengan menampilkan influencers dan pengguna untuk mendorong orang ramai supaya Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth serta menyokong kempen ini dari 1 April hingga 30 April 2021. 

Penyakit gusi kini berleluasa namun boleh dicegah. Tahap kesedaran mengenai penyakit gusi, kesannya terhadap kualiti hidup dan kaitannya dengan penyakit serius lain adalah rendah. Kita perlu sama-sama berusaha membantu rakyat Malaysia meningkatkan tahap kesihatan gusi untuk mengurangkan beban kumulatif terhadap kesihatan umum. Kajian menunjukkan terdapat korelasi antara penyakit gusi dan penyakit jantung serta diabetes. Jika pengesanan dan rawatan awal mampu mengurangkan korelasi antara penyakit berbahaya ini, kita perlu meneroka dengan teliti. Diabetes dan penyakit jantung juga telah dikenal pasti sebagai komorbiditi bagi COVID-19. Rakyat Malaysia perlu belajar mengenal pasti tanda dan simptom penyakit gusi supaya mereka boleh mengenalpasti masalah dan segera mendapatkan rawatan.” 

Systema dan MDA sedang giat berusaha menyediakan sumbangan dalam bentuk produk, bahan pendidikan, pemeriksaan gigi dalam talian dan di klinik, sokongan dan khidmat media sosial bagi membantu orang awam di kala klinik pergigian kerajaan sedang terbeban. Kempen ini boleh membantu Program Kesihatan Pergigian, KKM dalam mendidik orang awam mengenai keperluan penjagaan gusi dan kesihatan oral yang lebih baik, melengkapkan mereka dengan produk dan menggalakkan mereka kepada pemeriksaan gigi percuma untuk penilaian.

Dr. Renukanth A/L Patabi Cheta Raman, Pakar Klinikal Periodontik di Pusat Pakar Pergigian Kuala Lumpur. 


Cik Carmen Foo, Pengurus Besar Kanan Southern Lion Sdn Bhd.

Pengurus Besar Kanan Southern Lion Sdn Bhd, Cik Carmen Foo, berkongsi matlamat sosial Systema untuk meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan oral untuk gusi sihat dan gigi yang sihat untuk sepanjang hayat di kala dunia bergelut dengan wabak COVID-19.

“Sudah setahun pandemik ini meletakkan kita dalam situasi berjuang untuk hidup. Kini tiba masa untuk kembali fokus kepada isu penting seperti kesihatan gusi. Gusi dan gigi yang sihat adalah penting untuk kualiti hidup yang lebih baik, oleh itu marilah kita semua ‘Gumbatte’! Systema boleh membantu dengan mengajak lebih ramai orang prihatin mengenai tanda dan simptom penyakit gusi serta menyedari ia boleh sembuh pada peringkat awal dengan hanya memberus gigi dan gusi dua kali sehari,” kata Cik Foo.

“Kempen CSR ini mempunyai matlamat untuk menilai keberkesanannya dalam kalangan orang awam dan petugas barisan hadapan. Ia menyediakan data mengenai apa yang berkesan supaya kita boleh menyediakan sokongan yang lebih terperinci di masa hadapan bagi menambah baik kesihatan mulut. Orang ramai boleh membuat penilaian kesihatan gusi secara dalam talian, manakala mereka yang memerlukan boleh mendapatkan pemeriksaan gigi percuma di klinik-klinik ahli MDA. Kempen Systema Gumbatte pada 2019 telah membolehkan hampir 50,000 orang mendapat pemeriksaan kesihatan gusi dalam talian secara percuma dan lebih 10,000 orang berkunjung ke klinik ahli MDA yang mengambil bahagian untuk pemeriksaan gigi percuma,” terang Cik Foo. 

Dr. Chong Zhen Feng, Ketua Setiausaha Kehormat Persatuan Pergigian Malaysia. 


Setiausaha Kehormat Persatuan Doktor Pergigian Malaysia, Dr Chong Zhen Feng, berkongsi  sejak bermulanya wabak COVID-19, ramai orang menangguhkan rutin pemeriksaan gigi dan para profesional pergigian melihat penurunan kadar kehadiran ke klinik. Ini secara tidak sengaja melambatkan pengurusan dan boleh membawa kepada situasi penyakit oral yang bertambah buruk. 

 “Pihak MDA telah berganding bahu dengan Systema dalam kempen kesihatan oral saban tahun. Di Malaysia, penyakit gusi berleluasa disebabkan kurangnya kesedaran mengenai kepentingan ini penjagaan kesihatan oral yang baik. Menerusi kempen Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth, kami ingin menawarkan pendidikan penjagaan kesihatan oral di seluruh negara dengan matlamat meningkatkan kesihatan gusi dan kesihatan rakyat Malaysia secara umumnya. Bilangan orang yang bakal menerima kesan positif inisiatif ini adalah amat menggalakkan. 
“Pelihara kesihatan oral anda dengan melayari laman web www.gumhealthcheck.com untuk menilai status gusi anda dan jika perlu, hadir ke klinik gigi ahli MDA yang mengambil bahagian untuk pemeriksaan gigi percuma.” 

Ujar beliau, ahli Persatuan Doktor Pergigian Malaysia akan menawarkan pemeriksaan gigi percuma bagi menyokong kempen ini. Semua orang digalakkan untuk berkunjung ke klinik gigi sekurang-kurangnya sekali setahun. 

Pengarah Kanan Kesihatan Pergigian, Program Kesihatan Pergigian (KKM), Dr Noormi Binti Othman (KIRI) dan Pengarah Dasar dan Perancangan Strategik Kesihatan Pergigian (KKM), Dr Chia Jit Chie (KANAN) wakil kepada barisan hadapan KKM telah menerima sebanyak 10,000 saiz percubaan dan 9,000 unit ubat gigi Systema saiz penuh.

Kempen “Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth” mengambil nama sempena teriakan motivasi Jepun ‘Ganbatte’ yang bermaksud ‘anda boleh melakukannya’ sebagai kata-kata semangat supaya rakyat Malaysia mengawal kesihatan oral, termasuk ketika pandemik. Layari www.gumhealthcheck.com untuk mendapatkan pemeriksaan gusi dalam talian anda hari ini.

Ikrar Systema untuk ‘Gumbatte Towards Healthy Gums & Teeth’ bersama Rakyat Malaysia

Hai guys. Lagi berapa hari je lagi kita nak sambut raya. Macam mana dengan persiapan korang? Walau apa pun keadaan kita sekarang, I memang masih bersyukur dekat dengan keluarga untuk sambut raya kali ni. Persiapan I pun macam biasa je sebab raya tahun ni dalam pantang. Asalkan ada gambar raya dengan anak sekeping dua lepastu kena bertukar je uniform pantang semula hahahaha.


Tahun ni memang tak ada buat biskut raya ke kek raya ke apa semua beli dah siap je. I memang dah rasmikan makanan raya awal-awal sebab masa raya nanti mampu tengok je sebab dalam pantang kan. Tapiii I dah siapkan resepi air special untuk disediakan pagi raya nanti. Makan dengan rendang ke biskut raya ke memang berselera sikit. Warna air pun warna favourite I so dah jadi air favourite la.


Resepi Dalgona Air Bandung I menggunakan Sirap Ros dari F&N. Tiap kali raya confirm beli siap-siap Sirap Ros F&N ni sebab senang nak buat air kalau tetamu datang. Kalau korang tak beli lagi stok F&N untuk raya boleh baca blog I dekat SINI, I ada ajar raya senang nak beli menggunakan aplikasi F&N Life siap ada diskaun lagi tau.



Resepi Dalgona Air Bandung

Bahan:
F&N Sirap Ros
Air gula
Air kosong
Ais
Whipping cream

Cara:
Cara dia senang je. Korang bancuh je air sirap macam biasa menggunakan F&N Sirap Ros, air gula dan air kosong. Kemanisan air ikut citarasa korang okay tapi kurangkan manis sebab nanti nak tambah topping dalgona yang agak manis.



Untuk bahagian dalgona dia, putarkan whipping cream dan F&N Sirap Ros. Sirap Ros tu masukkan agak-agak warna whipping cream tu cantik colour pink hihihi. 


Air sirap tadi letak air dan boleh letak topping dalgona sirap ros tu. Kalau korang nak faham lebih lanjut step by step cara penyediaan, I ada kongsikan video di Instagram. Klik SINI untuk video resepi okay.



Bagi I air ni istimewa sikit sebab ada dalgona sirap ros atas dia tu. I buat untuk family masa berbuka pun semua suka hahaha. Korang boleh la try untuk raya nanti okay. Selamat Hari Raya! Wish awal sebab nanti hari raya I busy layan newborn hihihi.



Raya Bersama F&N

Salam. Selamat menyambut bulan ramadhan. Alhamdulillah nak dekat dua minggu juga kita berpuasa kan. Tahun lepas puasa I tak best sangat sebab tak dapat balik berbuka dengan keluarga. Tahun ni dapat berbuka dengan keluarga tapi tak feel sangat sebab tak puasa hahahahha. 


Bukan sengaja tak puasa tau. I tengah tunggu hari nak bersalin je ni jadi tak digalakkan puasa risau baby kurang gerak. Tapi I masih semangat setiap kali bersahur dan berbuka tau. Masih join semua aktiviti solat terawih dan perbanyakkan baca Al Quran. Harap ramadhan korang pun dipenuhi dengan aktiviti berfaedah. Walaupun awal lagi nak cari barang raya tapi I survey baju raya banyak dah sold out! Rasa sedih sikit baju raya yang berkenan dah sold out. Walaupun masa raya nanti I masih dalam pantang, semangat okay nak sambut raya juga. No kain batik, nak cari baju raya juga. Jadi sekarang pun I masih teruskan pencarian baju raya yang berkenan di hati.


Selain itu, I dah prepare awal juga hidangan makanan dan minuman untuk hari raya nanti. Walaupun mungkin raya tak meriah sebab tak ada suasana kunjung mengunjung kena juga buat persediaan macam biasa. Makan sendiri-sendiri dengan keluarga kena la sedap-sedap jadi I dah siapkan list menu untuk raya nanti awal-awal. Makanan macam biasa la hidangan raya ketupat, rendang, pulut dan pelbagai biskut raya.


Untuk minuman pula setiap tahun wajib beli produk dari F&N. I baru tahu F&N ada aplikasi di telefon pintar yang memudahkan urusan pembelian secara atas talian. I terus la download apps tu dekat telefon sebab lebih senang nak beli barang dari kena pergi kedai bersesak dengan ramai orang. Kalau korang nak download juga aplikasi F&N ni search je F&N Life di Play Store atau App Store korang and tekan download.


Sebelum buat pembelian, daftar la dulu maklumat dan alamat di aplikasi tersebut. Senang dan ringkas je penggunaan aplikasi F&N ni. Sekarang ada diskaun untuk pembelian bundle ramadhan dan raya tau. Korang klik bahagian ‘Gandakan Ganjaran Bersama F&N Life’ dan boleh tengok bundle yang sesuai untuk korang beli. I memang rambang mata nak pilih bundle yang sesuai untuk raya nanti. Siap ada free gift sampul duit raya sekali. Kalau nak tahu I pilih bundle yang mana baca sampai habis okay.






Korang boleh simpan beberapa alamat penghantaran dalam aplikasi tersebut contohnya nak hantar satu bundle di rumah korang and hantar di rumah mak ayah di kampung. Pembelian di F&N Life pun akan dapat points tau dan boleh guna untuk pembelian seterusnya. Beli banyak dapat la jimat banyak. Nak raya kan confirm la beli banyak-banyak. Pembayaran pula guna iPay88 memang senang dan cepat secara atas talian je.


I pilih normal delivery yang ambil masa 3-8 hari tapi korang jangan risau cepat je F&N proses order. Dalam 2 hari dah sampai parcel F&N dekat rumah. Pantas! Dalam apps ni juga korang boleh tengok tracking number parcel untuk semak parcel korang dekat mana. Apps akan update status parcel dan kalau dah sampai dia akan tulis sudah dihantar. Jadi kalau ada masalah apa dengan barang korang jangan risau, dah ada tracking number and tunggu je update okay.


I punya selamat sampai. Insha Allah bungkusan ada sticker fragile and barang-barang dalam tu semua selamat sebab ada bubble sekali untuk melindungi barang korang. I beli F&N Life Raya Bundle, Rose Agar-Agar Bundle. Dalam bundle ni ada 

2 botol F&N Rose Syrup Cordial 2L
3 tin F&N Evaporated Creamer 390g
1 pek Sri Nona Agar Agar


Lepastu dapat free sampul raya. Boleh la guna sampul tu untuk bagi duit raya nanti haha. I suka bundle ni sebab memang wajib la setiap kali raya bancuh air sirap kan. Tapi I rasa nanti nak share la resepi best sikit guna Rose Syrup F&N ni nak tak?






Klik Sini Untuk Resepi F&N Dalgona Rose Syrup


Cara mudah membeli produk F&N

Pernah tak rasa kekurangan vitamin C? Sesetengah orang tak tahu pun badan mereka kekurangan vitamin C. Antara tanda-tanda kekurangan vitamin C adalah masalah kulit seperti berkedut, kering, kasar dan berjerawat. Selain itu, sakit gusi, sakit sendi, masalah penglihatan dan cepat letih. Kalau korang ada salah satu tanda tersebut boleh la mula amalkan pengambilan vitamin C yang mencukupi.



Kekurangan Vitamin C juga disebabkan kurang makan buah-buahan dan kurang bersenam. I amalkan KITSUI VITA C+ SHINE yang mengandungi enam jenis buah-buahan penting yang kaya dengan Vitamin C (1000mg) semulajadi dengan gabungan Vitamin A, Vitamin D, Vitamin  B12, Vitamin B2 dan Vitamin B6. Antara buah-buahan yang digunakan adalah oren, kiwi, buah delima, lemon, mangga dan nenas. Lemon mengandungi nutrisi dan vitamin C dan B untuk menjaga kesihatan mulut dan gusi.








Ascorbic Acid 100mg
Pomegranate 200mg
Kiwi 150mg
Orange 100mg
Nenas 150mg
Mango 150mg
Lemon 150mg
Total : 1000mg (Vitamin C)



Manfaat Kitsui Vita C+ Shine

Kitsui Vita C+ Shine menggunakan formulasi terkini dari Korea. Teknik yang digunakan pula adalah teknik pembekuan berkepekatan tinggi untuk dijadikan serbuk. Apa yang I perasan sejak mengamalkan Vita C+ Shine ni, sistem imuniti badan lebih kuat dan badan lebih cergas. Nak siapkan urusan seharian pun tak rasa cepat letih. Kandungan dari buah oren membantu memberikan vitamin C untuk sistem imuniti badan. Kulit I agak sensitif dan cepat selsema kalau terdedah dengan persekitaran kurang bersih. Tapi sekarang dah lebih baik.




Selain itu, Vita C+ Shine juga membantu penglihatan menjadi lebih baik, mencantikkan kulit lebih glowing dan antioksidan yang tinggi untuk melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB. Bahan seperti kiwi dan buah delima, melindungi kulit dan melawan radikal bebas serta mengurangkan tanda-tanda penuaan. Kalau korang memang menitikberatkan penjagaan kulit, kena amalkan vitamin C ni tau. Gigi dan tulang juga menjadi kuat dan sihat. Bila I minum Vita C+ Shine, I akan buat sekali untuk Aiman sebab produk ni sesuai untuk seisi keluarga.










Sebelum amalkan apa-apa vitamin, I akan pastikan produk tersebut tidak mengandungi bahan-bahan berbahaya. Kitsui Vita C+ Shine bebas dari bahan berbahaya seperti hormon, pengawet, gluten, GMO, Antibiotik dan bahan kimia. Ia disahkan halal dan sesuai untuk vegan. Paling best jenama Kitsui ni dah banyak memenangi anugerah antarabangsa. Rasa lebih yakin nak guna produk ni. Produk yang dikeluarkan juga lulus ujian makmal dan Kitsui sendiri sudah melebihi 20 tahun dipasaran.













Cara Bancuhan

Cara nak minum pula sangat senang sebab dah siap dalam individual pek. Vita C+ Shine menggunakan mesin vakum tanpa menggunakan vakum alkohol. Bancuh je satu pek Vita C+ Shine dengan air suam 150ml. Shake sampai serbuk Vita C+ Shine dan air larut lepastu boleh minum. Rasa dia tak masam pun just nice dan memang boleh telan. Teknologi dan buah yang digunakan dari Itali jadi rasa pahit tak ada dan memang sedap.



Buat urusan seharian kadang terlupa nak makan vitamin. Bila boleh bancuh terus ni, sebelum sarapan boleh bancuh dan siap sarapan je terus habiskan. Rasa segar lepas minum. Boleh dapatkan di Watsons terdekat.


Bagi yang ingin mendapatkan produk ini, boleh ke farmasi berdekatan ataupun beli secara online.
Jom ikuti laman media sosial rasmi Kitsui
Instagram : 
https://instagram.com/kitsuimalaysia
Facebook :
https://www.facebook.com/kitsuimalaysia/
Tik Tok :
https://vt.tiktok.com/ZSJefYjJy/
Shopee : 
https://shopee.com.my/kitsui.my.hq?smtt=0.0.9
Website :
https://kitsui.com.my/
#kitsui





Kitsui Vita C+ Shine Untuk Vitamin C Harian






Chapter 1 : Cabaran Membina IDW


Memulakan syarikat pembinaan dan reka bentuk dalaman, IDW Design & Build (IDW) pada tahun 2007, ketika masing-masing berikut 21 tahun. Ketika itu masing-masing baru menamatkan pengajian di peringkat Diploma Reka Bentuk Dalaman dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam. Penubuhan syarikat didorong setelah menerima tawaran projek pengubahsuaian dan reka bentuk sebuah banglo yang bernilai RM1.1 juta.




Pada usia 23 tahun, pasangan ini menerima tawaran projek reka bentuk kolej yang bernilai RM70k. Projek ini mengambil masa selama setahun untuk disiapkan. Disebabkan kurang pengalaman dan faktor umur yang masih muda, pasangan ini seringkali ditipu oleh kontraktor dan berhadapan dengan bebanan hutang. Tekad dan keazaman yang kuat menjadi pembakar semangat buat pasangan ini menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana, dan seterusnya ke peringkat Sarjana. Dalam masa yang sama menguruskan perniagaan IDW.





Lokman Hakim sebagai Pengarah Urusan IDW pernah digagalkan oleh pensyarah dalam salah satu subjek di Sarjana akibat kurang memberikan komitmen masa dalam pembelajaran. Pasangan ini juga terus berhadapan dengan kontraktor yang seringkali mengambil kesempatan, dan akibatnya mereka terpaksa menanggung kerugian. Pasangan ini mendirikan rumah tangga pada tahun 2012 setelah mengharungi pelbagai onak dan duri dalam dunia perniagaan.





Mereka meneruskan tekad untuk membina empayar IDW walaupun terus berdepan pelbagai cabaran dan rintangan serta menanggung liabiliti hutang akibat ditipu oleh kontraktor.







Chapter 2 : Tragedi Kebakaran



Pengalaman ngeri yang membuka minda Lokman Hakim dan Rabiatul Adawiyah untuk mewujudkan legasi yang lebih kukuh di IDW. Tragedi kebakaran IDW New Zealand pada tahun 2017 yang hampir meragut nyawa Lokman Hakim dan keluarga apabila rumah penginapan ketika percutian keluarga hangus dijilat api.





Bertitik tolak dari tragedi itu, menjadi ‘push factor’ untuk pasangan ini mendidik dan membentuk team yang lebih kukuh di IDW agar dapat meneruskan legasi perniagaan IDW. Tekad mereka untuk membantu 1 juta pemilik kediaman memiliki kediaman impian yang cantik dan sempurna.

 







Chapter 3 - Fenomena COVID


Tahun 2020 menyaksikan perubahan besar dalam sejarah negara dan juga seluruh dunia dengan penyebaran virus COVID. Akibatnya seluruh negara berhadapan ‘total lock down’ dan semua individu hanya duduk di rumah. Bersikap sentiasa bersedia mendepani apa juga cabaran, Lokman Hakim, Rabiatul Adawiyah dan seluruh team IDW telah bersiap sedia untuk berhadapan dengan pelbagai kemungkinan. Sasaran utama untuk lebih fokus, mengkaji kembali kemungkinan yang sukar diramal dan bersiap sedia untuk lebih berusaha memberikan yang terbaik.




Disebabkan arahan kawalan pergerakan menyebabkan ramai yang mahukan ruang kediaman lebih selesa dan tidak membosankan. Kesannya, permintaan untuk mencantikkan ruang kediaman semakin meningkat dan IDW menjadi pemangkin untuk mencipta ruang lebih selesa untuk bekerja, belajar dan menghabiskan masa bersama keluarga. Disebabkan ‘New Normal’ mencetuskan inspirasi IDW untuk membantu lebih ramai pemilik kediaman merealisasikan rumah impian dengan penerbitan Design Collection.







Chapter 4 - Servis Eksklusif dan Harga Yang Perlu Dibayar 



Sebagai jenama reka bentuk dalaman yang kian diyakini, IDW berjaya mencipta ruang tampil mewah dalam setiap projek yang berjaya disiapkan. Keberkesanan IDW dalam menzahirkan rekaan yang menepati cita rasa pelanggan, membuktikan setiap pelaburan pelanggan adalah berbaloi dengan hasil yang diperolehi. Malah IDW sebolehnya berusaha untuk memberi kesedaran kepada lebih ramai pemilik kediaman dalam mengenal pasti cita rasa dan rekaan yang berkualiti.




Servis reka bentuk di IDW bermula dari RM6k kadangkala mengehadkan kesedaran kepada semua pemilik. Dengan adanya Design Collection, IDW berusaha membantu merealisasikan impian dengan tawaran harga yang sangat mampu milik. Buku Design Collection menawarkan 200 pilihan reka bentuk dan gaya untuk setiap ruang kediaman, lengkap bersama lukisan pelan, visual 3 dimensi berserta rujukan gambar konsep sebagai sumber inspirasi.





DAPATKAN "PLUG & PLAY" INTERIOR DESIGN BOOK PERTAMA DI MALAYSIA SEKARANG!

RAYA PROMO RM 397 (HARGA ASAL: RM2897)

https://idw.design/idw-collection-design/




best interior design in malaysia, house interior design in malaysia, interior design in malaysia, interior design in selangor, interior design in shah alam, idw design & build, interior design kuala lumpur,

interior design firm in malaysia, top interior design in malaysia, top interior design in selangor, top interior design in shah alam, home interior design, minimalist house design, modern house interior, boho room decor, bohemian decor, contemporary interior design,

house interior design in selangor, aesthetic bedroom, living room design, bedroom interior design, free interior design, Interior design bumiputra, outdoor decor, famous interior designers, famous interior designers in malaysia, art deco interior design, 3d room design, decoration design, interior design company in malaysia, interior design company in selangor, interior design company in shah alam, interior design near me





Reka Bentuk Dalaman Kini Boleh Dimiliki Oleh Semua Rakyat Malaysia

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.