Reka Bentuk Dalaman Kini Boleh Dimiliki Oleh Semua Rakyat Malaysia






Chapter 1 : Cabaran Membina IDW


Memulakan syarikat pembinaan dan reka bentuk dalaman, IDW Design & Build (IDW) pada tahun 2007, ketika masing-masing berikut 21 tahun. Ketika itu masing-masing baru menamatkan pengajian di peringkat Diploma Reka Bentuk Dalaman dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam. Penubuhan syarikat didorong setelah menerima tawaran projek pengubahsuaian dan reka bentuk sebuah banglo yang bernilai RM1.1 juta.




Pada usia 23 tahun, pasangan ini menerima tawaran projek reka bentuk kolej yang bernilai RM70k. Projek ini mengambil masa selama setahun untuk disiapkan. Disebabkan kurang pengalaman dan faktor umur yang masih muda, pasangan ini seringkali ditipu oleh kontraktor dan berhadapan dengan bebanan hutang. Tekad dan keazaman yang kuat menjadi pembakar semangat buat pasangan ini menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana, dan seterusnya ke peringkat Sarjana. Dalam masa yang sama menguruskan perniagaan IDW.





Lokman Hakim sebagai Pengarah Urusan IDW pernah digagalkan oleh pensyarah dalam salah satu subjek di Sarjana akibat kurang memberikan komitmen masa dalam pembelajaran. Pasangan ini juga terus berhadapan dengan kontraktor yang seringkali mengambil kesempatan, dan akibatnya mereka terpaksa menanggung kerugian. Pasangan ini mendirikan rumah tangga pada tahun 2012 setelah mengharungi pelbagai onak dan duri dalam dunia perniagaan.





Mereka meneruskan tekad untuk membina empayar IDW walaupun terus berdepan pelbagai cabaran dan rintangan serta menanggung liabiliti hutang akibat ditipu oleh kontraktor.







Chapter 2 : Tragedi Kebakaran



Pengalaman ngeri yang membuka minda Lokman Hakim dan Rabiatul Adawiyah untuk mewujudkan legasi yang lebih kukuh di IDW. Tragedi kebakaran IDW New Zealand pada tahun 2017 yang hampir meragut nyawa Lokman Hakim dan keluarga apabila rumah penginapan ketika percutian keluarga hangus dijilat api.





Bertitik tolak dari tragedi itu, menjadi ‘push factor’ untuk pasangan ini mendidik dan membentuk team yang lebih kukuh di IDW agar dapat meneruskan legasi perniagaan IDW. Tekad mereka untuk membantu 1 juta pemilik kediaman memiliki kediaman impian yang cantik dan sempurna.

 







Chapter 3 - Fenomena COVID


Tahun 2020 menyaksikan perubahan besar dalam sejarah negara dan juga seluruh dunia dengan penyebaran virus COVID. Akibatnya seluruh negara berhadapan ‘total lock down’ dan semua individu hanya duduk di rumah. Bersikap sentiasa bersedia mendepani apa juga cabaran, Lokman Hakim, Rabiatul Adawiyah dan seluruh team IDW telah bersiap sedia untuk berhadapan dengan pelbagai kemungkinan. Sasaran utama untuk lebih fokus, mengkaji kembali kemungkinan yang sukar diramal dan bersiap sedia untuk lebih berusaha memberikan yang terbaik.




Disebabkan arahan kawalan pergerakan menyebabkan ramai yang mahukan ruang kediaman lebih selesa dan tidak membosankan. Kesannya, permintaan untuk mencantikkan ruang kediaman semakin meningkat dan IDW menjadi pemangkin untuk mencipta ruang lebih selesa untuk bekerja, belajar dan menghabiskan masa bersama keluarga. Disebabkan ‘New Normal’ mencetuskan inspirasi IDW untuk membantu lebih ramai pemilik kediaman merealisasikan rumah impian dengan penerbitan Design Collection.







Chapter 4 - Servis Eksklusif dan Harga Yang Perlu Dibayar 



Sebagai jenama reka bentuk dalaman yang kian diyakini, IDW berjaya mencipta ruang tampil mewah dalam setiap projek yang berjaya disiapkan. Keberkesanan IDW dalam menzahirkan rekaan yang menepati cita rasa pelanggan, membuktikan setiap pelaburan pelanggan adalah berbaloi dengan hasil yang diperolehi. Malah IDW sebolehnya berusaha untuk memberi kesedaran kepada lebih ramai pemilik kediaman dalam mengenal pasti cita rasa dan rekaan yang berkualiti.




Servis reka bentuk di IDW bermula dari RM6k kadangkala mengehadkan kesedaran kepada semua pemilik. Dengan adanya Design Collection, IDW berusaha membantu merealisasikan impian dengan tawaran harga yang sangat mampu milik. Buku Design Collection menawarkan 200 pilihan reka bentuk dan gaya untuk setiap ruang kediaman, lengkap bersama lukisan pelan, visual 3 dimensi berserta rujukan gambar konsep sebagai sumber inspirasi.





DAPATKAN "PLUG & PLAY" INTERIOR DESIGN BOOK PERTAMA DI MALAYSIA SEKARANG!

RAYA PROMO RM 397 (HARGA ASAL: RM2897)

https://idw.design/idw-collection-design/




best interior design in malaysia, house interior design in malaysia, interior design in malaysia, interior design in selangor, interior design in shah alam, idw design & build, interior design kuala lumpur,

interior design firm in malaysia, top interior design in malaysia, top interior design in selangor, top interior design in shah alam, home interior design, minimalist house design, modern house interior, boho room decor, bohemian decor, contemporary interior design,

house interior design in selangor, aesthetic bedroom, living room design, bedroom interior design, free interior design, Interior design bumiputra, outdoor decor, famous interior designers, famous interior designers in malaysia, art deco interior design, 3d room design, decoration design, interior design company in malaysia, interior design company in selangor, interior design company in shah alam, interior design near me





15 comments

  1. IDW ni selalu nampak iklan dia sponsored post kat facebook ni haa...lawa sungguh design dia tu. Tertanya jugak berapa la budget nak buat macam tu.

    ReplyDelete
  2. banyak dugaan diorang lalui kan untuk jadi seteguh macm sekarang..cantik la rekabentuk dalaman rumah tu. kalau duit masyuk..rekaan rumah pun masyuk la..hehe

    ReplyDelete
  3. With such an interior design book available at everyone's fingertips, it will be easier for one to build their dream home right especially in terms of interior decor.

    ReplyDelete
  4. buku ni memang best sangat, rugi sapa tak beli. students id or carpenter memang recommended

    ReplyDelete
  5. tak berapa tahu sangat pasal interior design ni tapi bila baca perjalanan Lokman Hakim dan Rabiatul Adawiyah ni rasa teruja pulak. Ada hikmah jugak ye pandemik ni. Nampak jugak trend hias rumah lebih cantik makin meningkat sejak lockdown

    ReplyDelete
  6. Memang menarik konsep rekabentuknya. Ruang bilik kalau betul2 hias dan tata dengan perabot sesuai memang akan lawa.

    ReplyDelete
  7. Akak pun cari idea utk deko rumah. Nanti bleh tengok majalah ni. Terutama bahagian dapur dan walk in closet. Hehehe.

    ReplyDelete
  8. Best tengok buku IDW ni. SUka tengok buku deko-deko macam ni. MUla terbayang naka da rumah cantik dengan deko yang lawa dan selesa. Wah serendah 6k..menarik

    ReplyDelete
  9. Tebal sungguh bukunya yaa.. ni kalau Sis ni, mau membelek sampai puashati, suka nengok idea ID mereka, kreatif kan, nnti boleh gak tiru sikit-sikit...

    ReplyDelete
  10. Bestnya ada buku interior design macam ni.. ingat lagi masa first2 beli rumah, punyalah stress mencari ilham macam mana nak deco rumah.. Good to know ada buku macam ni..

    ReplyDelete
  11. Suka tgk buku yg dapat beri inspirasi dalam.mendeko. banyak idea yg boleh kita dapat

    ReplyDelete
  12. Wowo...this design collection absolutely must own esp for those new house owners, can save some renovation costs for sure. cheers, siennylovesdrawing

    ReplyDelete
  13. Wah.. Menarik laaa buku ni. Penting ni atleast ada laaa sikit sebanyak ilmu ID supaya dalam diri punya citarasa tersendiri

    ReplyDelete
  14. buku yang menarik untuk dirujuk jika makeover rumah..:)

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.