Kuala Lumpur, 6 April 2021 – Anda mungkin antara 94 peratus golongan dewasa Malaysia yang mengalami penyakit gusi berdasarkan data National Oral Health Survey of Adults 2010. 

Punca utama penyakit gusi adalah plak, satu lapisan lembut dan melekit yang mengandungi berbilion-bilion bakteria. Apabila plak terkumpul di antara gigi, di sepanjang garisan gusi dan di dalam poket gusi, toksin dari bakteria akan merosakkan tisu gusi.

Kajian oleh Lion Corporation baru-baru ini ke atas 450 orang dewasa di Malaysia menunjukkan 80% responden mempunyai sekurang-kurangnya satu tanda dan gejala penyakit gusi yang ketara dan kebiasaanya adalah gusi berdarah atau bengkak, namun hanya 1% menyedari bahawa mereka mempunyai penyakit gusi (Projek Katsu 2017).

Kesihatan oral terbukti mempunyai kaitan rapat dengan kesihatan sistem badan. Kajian menunjukkan korelasi di antara penyakit gusi dengan masalah kesihatan lain termasuk penyakit jantung, strok, diabetes, artritis reumatoid dan yang terbaharu, Alzheimer. 

Langkah pencegahan dalam kesihatan oral seperti pengesanan awal dan rawatan penyakit gusi boleh mengubah keselanjaran penyakit oral, satu cara untuk menangani beban kumulatif ke atas kesihatan awam. 


Systema, pakar kesihatan gusi dari Jepun, kini berganding bahu dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Persatuan Doktor Pergigian Malaysia (MDA) dalam kempen Tanggungjawab Sosial Korporat untuk membantu orang awam ‘Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth’, dalam usahanya untuk meneruskan dan meningkatkan lagi kerjasama yang terjalin pada tahun-tahun sebelumnya.

Kempen tersebut bertujuan mendidik rakyat Malaysia dan meningkatkan amalan penjagaan oral mereka untuk kesihatan gusi yang lebih baik dengan mengedar maklumat kesihatan oral berasaskan fakta dan disokong oleh kajian kepada 2 juta orang Malaysian. Pemeriksaan gigi percuma bagi mengurangkan kadar penyakit gusi secara beransur-ansur dalam kalangan orang dewasa juga disediakan untuk menolong rakyat Malaysia mengenal pasti dan mencegah masalah kesihatan oral seperti penyakit gusi sebelum menjadi lebih serius. 


Kempen CSR yang holistik ini turut melibatkan pengagihan 10,000 unit ubat gigi Systema saiz percubaan kepada orang awam, 9,000 unit ubat gigi Systema saiz penuh kepada petugas barisan hadapan kesihatan oral, laman web interaktif www.gumhealthcheck.com yang memberi pendidikan mengenai tanda dan simptom penyakit gusi dan aplikasi penilaian kesihatan gusi percuma, pemeriksaan gigi percuma oleh klinik MDA yang mengambil bahagian, aktiviti pendidikan serta meningkatkan kesedaran di media sosial dan diskaun hebat produk Systema bagi memastikan produk kesihatan oral berkualiti mampu diperolehi oleh semua.

Satu kempen media sosial akan diadakan dengan menampilkan influencers dan pengguna untuk mendorong orang ramai supaya Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth serta menyokong kempen ini dari 1 April hingga 30 April 2021. 

Penyakit gusi kini berleluasa namun boleh dicegah. Tahap kesedaran mengenai penyakit gusi, kesannya terhadap kualiti hidup dan kaitannya dengan penyakit serius lain adalah rendah. Kita perlu sama-sama berusaha membantu rakyat Malaysia meningkatkan tahap kesihatan gusi untuk mengurangkan beban kumulatif terhadap kesihatan umum. Kajian menunjukkan terdapat korelasi antara penyakit gusi dan penyakit jantung serta diabetes. Jika pengesanan dan rawatan awal mampu mengurangkan korelasi antara penyakit berbahaya ini, kita perlu meneroka dengan teliti. Diabetes dan penyakit jantung juga telah dikenal pasti sebagai komorbiditi bagi COVID-19. Rakyat Malaysia perlu belajar mengenal pasti tanda dan simptom penyakit gusi supaya mereka boleh mengenalpasti masalah dan segera mendapatkan rawatan.” 

Systema dan MDA sedang giat berusaha menyediakan sumbangan dalam bentuk produk, bahan pendidikan, pemeriksaan gigi dalam talian dan di klinik, sokongan dan khidmat media sosial bagi membantu orang awam di kala klinik pergigian kerajaan sedang terbeban. Kempen ini boleh membantu Program Kesihatan Pergigian, KKM dalam mendidik orang awam mengenai keperluan penjagaan gusi dan kesihatan oral yang lebih baik, melengkapkan mereka dengan produk dan menggalakkan mereka kepada pemeriksaan gigi percuma untuk penilaian.

Dr. Renukanth A/L Patabi Cheta Raman, Pakar Klinikal Periodontik di Pusat Pakar Pergigian Kuala Lumpur. 


Cik Carmen Foo, Pengurus Besar Kanan Southern Lion Sdn Bhd.

Pengurus Besar Kanan Southern Lion Sdn Bhd, Cik Carmen Foo, berkongsi matlamat sosial Systema untuk meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan oral untuk gusi sihat dan gigi yang sihat untuk sepanjang hayat di kala dunia bergelut dengan wabak COVID-19.

“Sudah setahun pandemik ini meletakkan kita dalam situasi berjuang untuk hidup. Kini tiba masa untuk kembali fokus kepada isu penting seperti kesihatan gusi. Gusi dan gigi yang sihat adalah penting untuk kualiti hidup yang lebih baik, oleh itu marilah kita semua ‘Gumbatte’! Systema boleh membantu dengan mengajak lebih ramai orang prihatin mengenai tanda dan simptom penyakit gusi serta menyedari ia boleh sembuh pada peringkat awal dengan hanya memberus gigi dan gusi dua kali sehari,” kata Cik Foo.

“Kempen CSR ini mempunyai matlamat untuk menilai keberkesanannya dalam kalangan orang awam dan petugas barisan hadapan. Ia menyediakan data mengenai apa yang berkesan supaya kita boleh menyediakan sokongan yang lebih terperinci di masa hadapan bagi menambah baik kesihatan mulut. Orang ramai boleh membuat penilaian kesihatan gusi secara dalam talian, manakala mereka yang memerlukan boleh mendapatkan pemeriksaan gigi percuma di klinik-klinik ahli MDA. Kempen Systema Gumbatte pada 2019 telah membolehkan hampir 50,000 orang mendapat pemeriksaan kesihatan gusi dalam talian secara percuma dan lebih 10,000 orang berkunjung ke klinik ahli MDA yang mengambil bahagian untuk pemeriksaan gigi percuma,” terang Cik Foo. 

Dr. Chong Zhen Feng, Ketua Setiausaha Kehormat Persatuan Pergigian Malaysia. 


Setiausaha Kehormat Persatuan Doktor Pergigian Malaysia, Dr Chong Zhen Feng, berkongsi  sejak bermulanya wabak COVID-19, ramai orang menangguhkan rutin pemeriksaan gigi dan para profesional pergigian melihat penurunan kadar kehadiran ke klinik. Ini secara tidak sengaja melambatkan pengurusan dan boleh membawa kepada situasi penyakit oral yang bertambah buruk. 

 “Pihak MDA telah berganding bahu dengan Systema dalam kempen kesihatan oral saban tahun. Di Malaysia, penyakit gusi berleluasa disebabkan kurangnya kesedaran mengenai kepentingan ini penjagaan kesihatan oral yang baik. Menerusi kempen Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth, kami ingin menawarkan pendidikan penjagaan kesihatan oral di seluruh negara dengan matlamat meningkatkan kesihatan gusi dan kesihatan rakyat Malaysia secara umumnya. Bilangan orang yang bakal menerima kesan positif inisiatif ini adalah amat menggalakkan. 
“Pelihara kesihatan oral anda dengan melayari laman web www.gumhealthcheck.com untuk menilai status gusi anda dan jika perlu, hadir ke klinik gigi ahli MDA yang mengambil bahagian untuk pemeriksaan gigi percuma.” 

Ujar beliau, ahli Persatuan Doktor Pergigian Malaysia akan menawarkan pemeriksaan gigi percuma bagi menyokong kempen ini. Semua orang digalakkan untuk berkunjung ke klinik gigi sekurang-kurangnya sekali setahun. 

Pengarah Kanan Kesihatan Pergigian, Program Kesihatan Pergigian (KKM), Dr Noormi Binti Othman (KIRI) dan Pengarah Dasar dan Perancangan Strategik Kesihatan Pergigian (KKM), Dr Chia Jit Chie (KANAN) wakil kepada barisan hadapan KKM telah menerima sebanyak 10,000 saiz percubaan dan 9,000 unit ubat gigi Systema saiz penuh.

Kempen “Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth” mengambil nama sempena teriakan motivasi Jepun ‘Ganbatte’ yang bermaksud ‘anda boleh melakukannya’ sebagai kata-kata semangat supaya rakyat Malaysia mengawal kesihatan oral, termasuk ketika pandemik. Layari www.gumhealthcheck.com untuk mendapatkan pemeriksaan gusi dalam talian anda hari ini.

Ikrar Systema untuk ‘Gumbatte Towards Healthy Gums & Teeth’ bersama Rakyat Malaysia

Hai guys. Lagi berapa hari je lagi kita nak sambut raya. Macam mana dengan persiapan korang? Walau apa pun keadaan kita sekarang, I memang masih bersyukur dekat dengan keluarga untuk sambut raya kali ni. Persiapan I pun macam biasa je sebab raya tahun ni dalam pantang. Asalkan ada gambar raya dengan anak sekeping dua lepastu kena bertukar je uniform pantang semula hahahaha.


Tahun ni memang tak ada buat biskut raya ke kek raya ke apa semua beli dah siap je. I memang dah rasmikan makanan raya awal-awal sebab masa raya nanti mampu tengok je sebab dalam pantang kan. Tapiii I dah siapkan resepi air special untuk disediakan pagi raya nanti. Makan dengan rendang ke biskut raya ke memang berselera sikit. Warna air pun warna favourite I so dah jadi air favourite la.


Resepi Dalgona Air Bandung I menggunakan Sirap Ros dari F&N. Tiap kali raya confirm beli siap-siap Sirap Ros F&N ni sebab senang nak buat air kalau tetamu datang. Kalau korang tak beli lagi stok F&N untuk raya boleh baca blog I dekat SINI, I ada ajar raya senang nak beli menggunakan aplikasi F&N Life siap ada diskaun lagi tau.



Resepi Dalgona Air Bandung

Bahan:
F&N Sirap Ros
Air gula
Air kosong
Ais
Whipping cream

Cara:
Cara dia senang je. Korang bancuh je air sirap macam biasa menggunakan F&N Sirap Ros, air gula dan air kosong. Kemanisan air ikut citarasa korang okay tapi kurangkan manis sebab nanti nak tambah topping dalgona yang agak manis.



Untuk bahagian dalgona dia, putarkan whipping cream dan F&N Sirap Ros. Sirap Ros tu masukkan agak-agak warna whipping cream tu cantik colour pink hihihi. 


Air sirap tadi letak air dan boleh letak topping dalgona sirap ros tu. Kalau korang nak faham lebih lanjut step by step cara penyediaan, I ada kongsikan video di Instagram. Klik SINI untuk video resepi okay.



Bagi I air ni istimewa sikit sebab ada dalgona sirap ros atas dia tu. I buat untuk family masa berbuka pun semua suka hahaha. Korang boleh la try untuk raya nanti okay. Selamat Hari Raya! Wish awal sebab nanti hari raya I busy layan newborn hihihi.



Raya Bersama F&N

Salam. Selamat menyambut bulan ramadhan. Alhamdulillah nak dekat dua minggu juga kita berpuasa kan. Tahun lepas puasa I tak best sangat sebab tak dapat balik berbuka dengan keluarga. Tahun ni dapat berbuka dengan keluarga tapi tak feel sangat sebab tak puasa hahahahha. 


Bukan sengaja tak puasa tau. I tengah tunggu hari nak bersalin je ni jadi tak digalakkan puasa risau baby kurang gerak. Tapi I masih semangat setiap kali bersahur dan berbuka tau. Masih join semua aktiviti solat terawih dan perbanyakkan baca Al Quran. Harap ramadhan korang pun dipenuhi dengan aktiviti berfaedah. Walaupun awal lagi nak cari barang raya tapi I survey baju raya banyak dah sold out! Rasa sedih sikit baju raya yang berkenan dah sold out. Walaupun masa raya nanti I masih dalam pantang, semangat okay nak sambut raya juga. No kain batik, nak cari baju raya juga. Jadi sekarang pun I masih teruskan pencarian baju raya yang berkenan di hati.


Selain itu, I dah prepare awal juga hidangan makanan dan minuman untuk hari raya nanti. Walaupun mungkin raya tak meriah sebab tak ada suasana kunjung mengunjung kena juga buat persediaan macam biasa. Makan sendiri-sendiri dengan keluarga kena la sedap-sedap jadi I dah siapkan list menu untuk raya nanti awal-awal. Makanan macam biasa la hidangan raya ketupat, rendang, pulut dan pelbagai biskut raya.


Untuk minuman pula setiap tahun wajib beli produk dari F&N. I baru tahu F&N ada aplikasi di telefon pintar yang memudahkan urusan pembelian secara atas talian. I terus la download apps tu dekat telefon sebab lebih senang nak beli barang dari kena pergi kedai bersesak dengan ramai orang. Kalau korang nak download juga aplikasi F&N ni search je F&N Life di Play Store atau App Store korang and tekan download.


Sebelum buat pembelian, daftar la dulu maklumat dan alamat di aplikasi tersebut. Senang dan ringkas je penggunaan aplikasi F&N ni. Sekarang ada diskaun untuk pembelian bundle ramadhan dan raya tau. Korang klik bahagian ‘Gandakan Ganjaran Bersama F&N Life’ dan boleh tengok bundle yang sesuai untuk korang beli. I memang rambang mata nak pilih bundle yang sesuai untuk raya nanti. Siap ada free gift sampul duit raya sekali. Kalau nak tahu I pilih bundle yang mana baca sampai habis okay.






Korang boleh simpan beberapa alamat penghantaran dalam aplikasi tersebut contohnya nak hantar satu bundle di rumah korang and hantar di rumah mak ayah di kampung. Pembelian di F&N Life pun akan dapat points tau dan boleh guna untuk pembelian seterusnya. Beli banyak dapat la jimat banyak. Nak raya kan confirm la beli banyak-banyak. Pembayaran pula guna iPay88 memang senang dan cepat secara atas talian je.


I pilih normal delivery yang ambil masa 3-8 hari tapi korang jangan risau cepat je F&N proses order. Dalam 2 hari dah sampai parcel F&N dekat rumah. Pantas! Dalam apps ni juga korang boleh tengok tracking number parcel untuk semak parcel korang dekat mana. Apps akan update status parcel dan kalau dah sampai dia akan tulis sudah dihantar. Jadi kalau ada masalah apa dengan barang korang jangan risau, dah ada tracking number and tunggu je update okay.


I punya selamat sampai. Insha Allah bungkusan ada sticker fragile and barang-barang dalam tu semua selamat sebab ada bubble sekali untuk melindungi barang korang. I beli F&N Life Raya Bundle, Rose Agar-Agar Bundle. Dalam bundle ni ada 

2 botol F&N Rose Syrup Cordial 2L
3 tin F&N Evaporated Creamer 390g
1 pek Sri Nona Agar Agar


Lepastu dapat free sampul raya. Boleh la guna sampul tu untuk bagi duit raya nanti haha. I suka bundle ni sebab memang wajib la setiap kali raya bancuh air sirap kan. Tapi I rasa nanti nak share la resepi best sikit guna Rose Syrup F&N ni nak tak?






Klik Sini Untuk Resepi F&N Dalgona Rose Syrup


Cara mudah membeli produk F&N

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.