Pengalaman Bersalin Anak Kedua Musim PKP

Alhamdulillah I dah selamat bersalin anak kedua. Jadi harus la share dekat blog sendiri pengalaman bersalin kedua ni kan. I rasa pengalaman bersalin anak pertama I ada kongsi jugak dekat blog nanti I cari link entry okay.

Beraya berempat tahun ni

Pengalaman bersalin anak kedua ni mesti la berbeza dengan anak pertama. Lagi-lagi I bersalin musim pkp ni yang semua benda terhad seperti suami tak boleh teman masuk labour room. Ya sedih la juga bersalin teran sorang-sorang dekat labour room tu hihi tapi I bersyukur juga sebab I dah ada pengalaman masa anak pertama jadi tak ada la terkial-kial sangat sorang-sorang.


Due date I 5 may 2021. Husband I balik Perak dari Johor 26 april. I dah pesan dekat baby, abah balik Perak baru keluar okay tapi baby dengar cakap sangat dah 4may pun tak keluar-keluar lagi. I memang risau la kalau kena czer ke apa sebab baby tak nak keluar lagi so esoknya 5may tu I ajak Aiman pergi beli baju raya dia dekat Angsana Mall sebab baju raya dia je tak ada lagi. Ajak jalan mall dengan harapan cepat sikit rasa sakit nak bersalin tu datang. Tapi I jalan dekat Mall tak lama pun, rasa macam tak sempat nak penat sangat dah balik dalam tengah hari sebab Ayhan sakit perut popo dia keras sikit sebab makan lemang and ketupat palas. Makan kemain banyak nasib I urut2 sikit kaki perut semua lepastu posisikan dia bertinggung tu settle jugak keluar semua. 


Petang tu I ajak Aiman pergi bazar pulak sebab sepanjang ramadhan memang I tak jejak bazar lagi lepastu nak banyakkan berjalan alang-alang tu. I pergi dengan Aiman je and yessss. Berhasil ye jalan banyak-banyak ni. I rasa macam period cramp yang over sikit waktu jalan-jalan bazar tu tapi masih boleh tahan and jarak dia tak kerap sangat. Balik rumah terus I makan siap-siap banyak sebab risau nanti nak terberanak tak sempat makan pulak hahahaha. I siap download apps untuk kira kekerapan contraction tu so senang nak tengok dah boleh pergi hospital ke tak.


Bersalin anak pertama I kurang nikmati contraction tu sebab I induce. Bagi I memang berbeza rasa dia. I pergi hospital dalam pukul 11 malam macam tu. Mula-mula pergi Hospital Batu Gajah sebab risau kena pergi hospital terdekat dulu. I tanya Batu Gajah boleh tak terus pergi Ipoh je so dapat green light terus pergi Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh (HRPB). Ayhan dulu pun bersalin HRPB sebab induce tu. Jadi I ingat nak bersalin anak kedua hospital sama juga la. Lagi pun HRPB bahagian bersalin dan wad semua dekat bangunan baru jadi maybe pengalaman bangunan baru best juga.


Dah sampai HRPB tu if korang dari negeri lain lepastu tak cukup hari untuk tempoh kuarantin, kena buat swab test. Nasib baik I dah cukup tempoh balik dari Johor haritu lepastu Aiman pun memula diaorang dapat tahu dari Johor kecoh juga la takut ada covid ke apa tapi dah cukup tempoh juga so semua okay tak payah swab test sebab I tak ready ye tengah sakit contraction kena swab test pulak. Dah masuk bahagian untuk check kandungan semua dan daftar, terus diaorang hantar bahagian labour room. Masa tu I punya bukaan dah 5,6cm dah tapi sakit tu masih boleh tahan lagi.

Paling tak suka cucuk benda ni sakit gila


Masuk labour room memang sorang-sorang sahaja, husband tak boleh ikut. Lepastu macam biasa bawa barang baby seperti baju, swaddle and pampers je. Untuk ibu pula bawa pad dan seluar dalam. Dah baring dekat katil labour room, macam-macam bunyi orang nak bersalin la I dengar. Memang busy labour room tu lepas sorang-sorang bersalin lepastu eh tetibe I giliran I pulak. Sakit dia boleh tahan ya sebab I bersalin malam, tak ada epidural. Nak mintak ubat tahan sakit pun tak sempat, dah boleh teran dah hahahahah. Sama macam anak pertama, anak kedua pun I ambil masa lama nak teran hahahahaha ingat anak kedua ni senang sikit la nak keluar, tak ada la senang sangat tsktsk. Dalam pukul 3.30pagi selamat la bersalin.


Walaupun bersalin awal jugak, dalam pukul 8,9 pagi baru I masuk wad. Tak sure kenapa lama sangat baru tolak masuk wad tapi lama sikit la I dapat berehat sebab masa masuk wad baru diorang letak I sekali dengan baby. Masuk wad pun suami tak boleh masuk, boleh bagi barang dekat guard je. Masa bersalin Ayhan, sempat la Aiman tolong mandikan semua. Anak kedua kena berdikari sendiri.

Milo and biskut nurse bagi lepas dah settle semua dalam labour room

Pengalaman I bersalin bangunan baru HRPB ni memang lagi selesa la dari tempat lama. Katil selesa, lif semua selesa, toilet pun besar dan selesa. Okay je bersalin dekat hospital kerajaan cuma tak dapat la nak husband teman ke apa memang kena berdikari ye. Kalau I bersalin anak pertama haritu lepastu Aiman tak teman confirm stress sebab tak tau pape hahahaha Harap kalau ada rezeki bersalin anak ketiga nanti ada la duit nak bersalin private pula.


Perbezaan bersalin anak pertama dan kedua pula memang banyak. Anak pertama dulu I turun darah sikit lepastu air ketuban kurang tu kena induce. Anak kedua ni sakit contraction je. Tempoh sakit tu memang berbeza anak pertama 24jam jugak I tunggu jalan buka sebab induce tu. Anak kedua dalam beberapa jam je sakit itupun sakit sangat yang I tak boleh tahan tu sekejap saje yang lain dari petang tu bearable lagi.

menu and pemandangan dari katil wad

Pemandangan dari wad


Sekarang I dalam pantang lagi and Alhamdulillah semua okay je. Cuma baby punya demam kuning kadang naik kadang turun nanti I kongsi dekat entry lain okay.

3 comments

  1. lain ank lain pengalamannya kan..
    sy baru rs sekali pengalaman bersalin..

    kalo musim PKP ni lg mencabar nk bersalin..

    ReplyDelete
  2. Tahniahhhh on your second little angel! #Staysafe

    ReplyDelete
  3. Tahniah..cabaran juga ye beranak PKP ni takde peneman. Semoga baby sihat dan dah discharge dari demam kuning..

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.