Baby Prolonged Jaundice

Hi. Mummies ada tak pengalaman baby prolonged jaundice ni? Bagi yang tak tahu prolonged jaundice ni apa, baby demam kuning yang berlarutan agak lama. Tak silap I lebih 14 hari dari hari lahir. I baca banyak juga mummies yang share anak prolonged jaundice ni jadi I pun nak kongsi juga dekat sini.


Ikutkan lepas je baby duduk bawah lampu biru atau pun lampu fototerapi (phototherapy) bacaan kuning baby lebih cepat turun. Anak I pulak awal-awal dalam dua minggu lepas lahir tu bacaan kuning dia kejap turun kejap naik tapi naik tu tak ada la pada tahap yang membimbangkan. Sebab anak I lahir dekat Perak, so checkup bacaan kuning tu dekat Hospital Batu Gajah. Disebabkan I bukan golongan darah yang high risk, setiap dua hari kena pergi check bacaan kuning baby atau bilirubin tu.

Nak check level bilirubin tu pulak kena ambil darah baby. Kesian juga asyik kena ambil darah je. Lepastu I sambung checkup kuning baby dekat JB pula. Pergi klinik kesihatan terus diaorang refer ke pakar kanak-kanak sebab demam kuning yang agak lama.


Dekat klinik pakar kanak-kanak pula akan ambil darah dan check juga air kencing baby. Masa anak pertama I ada juga check air kencing ni tapi anak pertama I tak ada prolonged jaundice. Cara nak kumpul air kencing baby tu nanti guna pek plastik kecil je letak dalam diaper baby. Nak tunggu baby I kencing boleh tahan lama juga la hahahah sebab first time letak pek kencing tu dia poop, plastik tu tak boleh guna dah kotor sangat hahahah. Next plastik baru berjaya.


Salah satu cara/tips I buat nak bagi baby kencing cepat, bagi dia rasa sejuk sikit. Bukak stokin and letak wet tissue dekat badan dia lap-lap macam tu ke. Cara kedua macam biasa la bagi susu banyak-banyak confirm la kencing kan. Jangan bagi dia tidur masa nak tunggu air kecing tu. I bagi je dia susu banyak-banyak lepastu sebab berjaga lama sangat, masa nak tunggu result darah dan air kecing, lena sangat tidur. Nasib tak meragam sebab berjaga lama hahahah waktu tunggu nurse bagi date next appointment and sampai dah nak balik pun masih lena 


Lepas dah check bacaan kuning dan air kencing, Alhamdulillah bacaan kuning turun tapi masih bukan ditahap yang normal dan air kencing pun normal. Doktor suruh I beli Appeton syrup dekat farmasi luar untuk bagi pada baby. Balik appointment klinik tu terus pergi farmasi beli.






Harga Appeton Syrup/ Appeton Multivitamin Plus Drops ni boleh tahan mahal juga RM40++. Dose 1ml sekali sehari. I baru nak try bagi dia esok sebab siang tadi lepas balik klinik lupa nak bagi. I nak bagi waktu siang dengan harapan dia lebih banyak nak susu waktu siang. Buat masa ni waktu malam I berjaga gap dua jam je baby kejut nak susu. Tak ada la meragam malam-malam ke apa. Harap sentiasa la macam tu lena sikit malam I.


Untuk next appointment lagi 20 hari macam tu harap juga bacaan kuning dia turun di tahap yang normal. I memang usaha bagi susu banyak-banyak. Next post I share tips yang I dapat dari mommies lain untuk turunkan kuning baby okay. Ada yang I cuba ada yang I tak cuba tapi mana tau sesuai untuk baby korang.


Post a Comment

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.